Министерството на образованието и науката (МОН) обяви шест конкурса за

...
Министерството на образованието и науката (МОН) обяви шест конкурса за
Коментари Харесай

Уволниха директорите на РУО в Пловдив и Видин

Министерството на образованието и науката (МОН) разгласи шест състезанието за нови началници на районни ръководства на образованието (РУО). Досегашните началници на РУО в Шумен, Хасково и Враца са придобили право на пенсия. Във Варна и до момента позицията се заемаше от изпълняващ длъжността.

Началниците на РУО в Пловдив и Видин са освободени дисциплинарно. Решението беше взето от комисия в МОН след извършени сложни инспекции от звеното за вътрешен одит на министерството, изискани писмени пояснения и чуване.

В Пловдив са открити нарушавания при контракти с юридически лица - голословно и незаконосъобразно удължаване; неяснота и непроследимост на основанията за плащане; липса на подписи. Част от същите проблеми са установени и при гражданските контракти, сключвани от РУО. За 2020 година те са на стойност 109 705 лева, а към 31.05.2021 година – 210 335 лева Липсват правила за инспекциите на детски градини и учебни заведения, както и във връзка с процеса за администриране на тъжби и сигнали.

В РУО Видин са открити финансови и административни нарушавания при сключването на цивилен контракти и контракти с компании, при отчитането на командировки и назначението на пенсионирани шефове на учебни заведения. Пропуски има също във вътрешните правила и други

Очаква се състезанията за нови началници на шестте районни ръководства на образованието да приключат до два месеца.

През това време позициите ще бъдат заемани от краткотрайно изпълняващи длъжността. В момента звеното за вътрешен одит на МОН прави сложни инспекции в още шест РУО – в Смолян, Плевен, Кърджали, Стара Загора, Велико Търново и Пазарджик.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР