Министерството на образованието и науката и Комисията за защита на

...
Министерството на образованието и науката и Комисията за защита на
Коментари Харесай

Властите препоръчаха частните градини да не събират пълна такса, докато са затворени

Министерството на образованието и науката и Комисията за отбрана на потребителите предложиха на частните детски градини и ясли да не събират цялостна такса от родителите, до момента в който са затворени поради изключителното състояние в страната.

В позиция на двете институции се споделя, че тези институции, както и общинските ясли и градини, не могат да извършват функционалностите си и не би трябвало да събират такса за услуга, която не дават. Въпреки това родители алармират, че затварянето на забавачките не анулира финансовите им задължения към тях.

Според институциите платените предплатено такси би трябвало да бъдат възобновени или да се даде опция да се употребяват за бъдещи интервали. Възможно е обаче градините да събират част от парите, които родителите дължат на месец, с цел да покриват непрекъснатите си разноски като наем, защита, ток, интернет и други. Това можело да стане посредством прихващане на част от към този момент платените цялостни такси от родителите.

Детските градини в страната не работят от 16 март и това ще продължи най-малко до 13 май - дотогава беше удължено изключителното състояние в страната.

В София за този интервал не би трябвало да се заплаща за общинските градини, защото от края на 2019 година беше анулирана абонаментната такса от 30 лв., която се дължеше даже и детето да не е посещавало и ден забавачка. Отпадането на заплащането стана след правосъдно решение. То обаче касае единствено наредбата в Столичната община. Подобни абонаментни такси съществуват в други огромни градове като Пловдив или Стара Загора. Някои от локалните управляващи взеха решение или разискват това заплащане да отпадне за интервала на изключителното състояние.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР