Министерството на културата е отхвърлило намеренията на Агенцията за дипломатическите

...
Министерството на културата е отхвърлило намеренията на Агенцията за дипломатическите
Коментари Харесай

Министерството на културата е отхвърлило идеята за 8-етажна сграда до бившето иранско посолство

Министерството на културата е отхвърлило желанията на Агенцията за дипломатическите парцели (АДИС) да построи 8-етажна постройка в двора на бившето иранско посолство на ул. " Васил Левски " 77 и е срещу промени по постройката на Гранд хотел " България ". Това сподели в студиото на предаването " Денят стартира с просвета " по Българска национална телевизия министърът на културата Боил Банов.

В началото на седмицата стана известно, че Националният институт за недвижимо културно завещание (НИНКН) е дал разрешение за градежа при бившето иранско посолство, само че то е отхвърлено от зам.-кмета по просвета Амелия Гешева. " Много мъчно в сърцето на историческия център може да има каквито и да е промени. Визията на управлението на Министерството на културата е да съхраняваме ", съобщи министърът в коментар за двата случая с монументи на културата от последните дни. Все отново казусът с Гранд хотел България, който е от национално значение, следва да бъде прегледан от НИНКН.

В студиото министърът разяснява признатата от държавното управление културна стратегия за председателството на Съвета на Европейски Съюз. Част от нея ще се сформира на планов принцип, като до 6 август посредством фонд " Култура " ще бъде оповестена сесия за разпределянето на 1,7 млн лева Срокът за подаване на документи ще е 45 дни, а упованието е спечелилите да бъдат оповестени в средата на октомври. Нагласата е главният акцент да е върху актуалните изкуства и младежите, уточни министърът в студиото.

Той също се съгласи с апела на най-успешните млади български режисьори дотациите, раздавани от Филмовия център да се лимитират по мярка, само че да стигат до повече планове. Вместо милион и 100 хиляди, обикновено е дотацията да е в размер на 400-450 хиляди лева, разпределени сред повече филми, съобщи Банов, като добави, че не е обикновено режисьорите да " дебютират " на 40-годишна възраст, каквато е обстановката до момента. Той обаче сподели, че за хода ще чака и поддръжка от останалата част от гилдията. Работната група, която изготвя измененията в Закона за филмовата промишленост, ще бъде разширена, добави Банов.

Въпрос на дати е да се организира състезанието за Филмовия център, сподели министърът по отношение на друго искане в отвореното писмо. Конкурсите, оповестени от служебното държавно управление - в това число тези за НИНКН и Националния исторически музей обаче се бавели поради желанието на Банов чуванията да се излъчват в интернет. Тъй като сходна уговорка е отсъствала при оповестяването им, в този момент е належащо единодушието на членовете на комисиите и претендентите за задачата. Някои обаче не го давали. Защо - това е един забавен въпрос, сподели Банов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР