Министерството на културата е едно от най-недофинансираните министерства. От отношението

...
Министерството на културата е едно от най-недофинансираните министерства. От отношението
Коментари Харесай

Тома Биков: Заради подценяването на културата няма вакуум - престижни са катастофи на пияни и дрогирани със скъпи коли

Министерството на културата е едно от най-недофинансираните министерства. От отношението към културата в България произлизат най-различни други проблеми. Това разяснява в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " Тома Биков, който от през днешния ден оглави Комисията по просвета и медии.

" Доходите в българската просвета не са обновени от години и нямат отплата във връзка с тази инфлационна вълна, която в България работи към този момент 2 година. И българските културни дейци са в едно състояние на непрестижност. Това, апропо, не е нещо ново. Аз с интерес следих, разнообразни културни дейци, които се възмущаваха, че тази година бюджетът за просвета е 0,4% от брутния вътрешен артикул. Искам да им кажа, че този % постоянно е бил подобен. И това е едно доста съществено подценяване на смисъла на българската просвета за българското общество. Защото когато приказваме за просвета, не става въпрос единствено за хората на изкуството и единствено за тези, които по един или различен метод се занимават с изкуство, става въпрос за цялостната културна среда ", изясни Биков.

По думите му бранш " Култура " е този, който казва кое е влиятелно и кое не е влиятелно в едно общество: " И когато виждаме злополуките на пияни и дрогирани със скъпи коли, аз ще ви кажа, че това е " влиятелно " в българското общество и то е " влиятелно ", поради цялостното подценяване на културата, тъй като няма вакуум. Кулкура се основава по този начин или другояче, просто ние в този момент сме основали просвета, в която някой с пълен врат, с татуировки по гърба, пийнал и дрогиран, се качва в скъпата си кола и това е влиятелно за българското общество. Това е резултатът от тази политика ", счита ръководителят на Комисията по просвета и медии.

Той увери, че в Бюджет 2024 бранш " Култура " ще бъде приоритет: " По отношение на културата ние политиците носим съществена виновност. Още след 1989-1990 година България влезе в един режим на икономизиране на всичко в обществото. Винаги икономическият аршин е преди всичко, в това число и във връзка с културата. И промените, които са правени във връзка с културата, постоянно са свързани с някаква икономическа успеваемост. Аз настоявам, че това е неправилен метод във връзка с културата. Той е съответен метод във връзка с стопанската система, във връзка с районното развиване, на най-различни други браншове. Културата не може да бъде измерена в количествени индикатори, в цифри, и в подобен вид мислене ", разяснява Тома Биков.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР