Министерството на финансите се опита да отговори с някакъв български

...
Министерството на финансите се опита да отговори с някакъв български
Коментари Харесай

Николай Стайков за ФАКТИ: Законът Магнитски не действа на българска земя

" Министерството на финансите се опита да отговори с някакъв български " Магнитски " лист, който падна по законов път и надлежно един от хората - депутатът Пеевски, си трансферира най-официално парцелите на някакво лице, познато главно със спортните си умения. Тоест на процедура законът " Магнитски " не работи на българска земя ". Това сподели журналистът от Антикорупционния фонд Николай Стайков пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ .

" Самият факт, че лице от листата " Магнитски " може да си направи покупко-продажби с недвижими парцели, негова компания може да направи покупко-продажби с недвижими парцели... За да отиде лице от листата " Магнитски " и да постави автограф при нотариус, да се реализира договорка с банковите разплащания - да бъдат въвлечени нотариуси, които са лица по закона за ограниченията против изпирането на пари, това значи, че на процедура законът " Магнитски " от юни предходната година в частта за България сега не работи и не е трансформирал нищо ", добави Стайков.

" Eдин от първенците по фиктивни покупко-продажби в България се назовава Делян Пеевски. Не е единствено той, несъмнено. Напомням, че се показваха и ирландски, и американски пенсионери по неговите медийни компании, а там не се променяше най-важното - публицистичната политика и стилът на говорене, в случай че можем да ги назовем медии въобще. По отношение на медиите правилото беше, че до момента в който не забележим смяна в публицистичната политика, би трябвало да презумираме, че няма никаква смяна, че е единствено фиктивна ", разяснява журналистът.

По отношение на глобите по световния закон " Магнитски ", Николай Стайков разяснява и към този момент неслучващото им се продължение:

" Продължение има. То не е това, което си представяхме първоначално и което не значи, че няма да се случи това, което доста хора плануват - да има още българи, които да са глобени по листата. Моето персонално усещане е, че това е дългогодишно изпитание - доста месеци, да не споделям година и повече се работи по едно такова решение. Така че не чакам някаква галактическа скорост.

Но чакам нещо друго и това някак си остава неусетно в българския спор. От идването на президента Байдън и неговата администрация на процедура имаме една нова вълна на дефиниране на казуса корупция, като година по-късно сме на стадий, в който се образуват освен тактики, а съответни управнически дейности, запаси и в случай че щете нови организации, отдели и преформулиране на цели и задания на американската администрация, които в действителност да задействат главната заложена цел, а тя е доста елементарна, тъй като световната корупция е фактор номер едно в световната неустановеност. А най-големият пострадал от световната неустановеност са Съединените американски щати.

Това е един доста дълъг развой, който стартира още от 70-те години, когато беше въведен Законът за задграничните корупционни практики, който забрани и на процедура криминализира корупционни американски компании по целия свят. През годините използването не е било изключително систематично, само че сега сме на нов стадий, в който доста ясно беше декларирано в редица американски публични документи, най-важният от които е Националната тактика за битка с корупцията като опасност за националната сигурност, че световната корупция подкопава вярата в демокрацията, докарва на власт популисти и радикални екстремисти и че тя съставлява един от главните фактори в световната неустановеност. Тя ражда несигурността ".

Николай Стайков регистрира, че доста малко страни имат повече хора от нас в листата " Магнитски " и другите свързани с него документи и наставления, както и също, че Съединени американски щати обърнали особено внимание на България във връзка с високите равнища на корупция у нас.

" България към този момент е станала христоматиен образец по какъв начин корупцията може да заплаши освен националната, само че и районната сигурност. Например по време на държавното управление на Орешарски имаше един супер предпочитан план, който се наричаше " Южен поток " и там се работеше със скоростта на светлината. Може би единствено другият поток, по времето на Борисов (т.нар. от него " Балкански поток ", а в действителност " Турски поток " ), беше по-голям приоритет и виждахме по-големи дейности. До момента не сме разбрали каква беше финансовата мотивация, кой разпредели присъединяване, консорциумите, по какъв начин набъбваха цените, каква е точната разбивка и кои са бенефициентите от тези инфраструктурни планове. Има една затворена тъмна част, която досега единствено поражда подозрения. Това са планове с голяма въпросителна дали са най-изгодните за България, дали там би трябвало да бъде целта на ръководещите и дали това са инфраструктурните и енергийни планове, които вземат решение значимите въпроси на българската енергийна сигурност ", сподели още Стайков.

Той описа също, че в делото " КТБ " има много забавни и явно значими неща по отношение на плана " Южен поток ", които са пропуснати от наблюдаващите делото прокурори, измежду които е и актуалният основен прокурор Иван Гешев. В делото има данни за това, че човек на Владимир Путин е посещавал КТБ по отношение на енергийния план.

" Смяната на властта не е приключила заради доста аргументи. Институцията с най-голямо предпочитание да проверява, изключително неща от най-новата история на престъпността, е ГДБОП, Министерство на вътрешните работи заради фактора Бойко Рашков. Имаше промяна и в ДАНС, само че с изключение на едно кряскане на лицето по " Магнитски " Делян Пеевски, в ДАНС на процедура няма безусловно никаква смяна. Обикновено там оправданието е, че се работи на тихия фронт, само че в тази ситуация не виждаме на " по-шумния " фронт да се появява нещо. За мен е голяма мистерия какво се случва в ДАНС и дали там имат правилните хора на вярното място ", разяснява журналистът от Антикорупционния фонд.

В края на диалога Николай Стайков разяснява и новата власт в България:

" Много симпатични са, само че множеството от тях евентуално са най-неподготвените, влизали в ръководството в миналото. Казвам това с откровена благосклонност към доста от тях, изключително към тези с по-малко политически багаж. Има големи упования към тях. От летните митинги през 2020 година има голямо акумулирано напрежение и избрани упования за промени и правдивост в голяма част от хората. Освен обективните фактори, виждам и стъписване от неналичието на време, от огромните упования, само че доста се надявам битката с корупцията да не отиде на назад във времето и да не бъде сменена, както сме виждали да се случва нееднократно през последните години ".

Целия диалог можете да изгледате във видеото:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР