Министерството на финансите публикува детайлен разчет на постигнатите резултати по

...
Министерството на финансите публикува детайлен разчет на постигнатите резултати по
Коментари Харесай

Ето как ще се усвояват 29 млрд. евро от ЕС

Министерството на финансите разгласява подробен план на постигнатите резултати по трите съществени детайла от договарянията с Европейски Съюз.

По предварителни калкулации и планирани данни страната ни ще получи 12,3 милиарда евро от Инструмента за възобновяване " Следващо потомство Европейски Съюз ", като съгласно финалното съглашение по-голямата част от тях - 7,7 милиарда евро, ще са под формата на безплатни средства.

Най-много грантове се чакат по линия на Механизма за възобновяване и резистентност (6,23 милиарда евро) и на Фонда за обективен преход (общо 1,2млрд. евро).

Страната ни ще получи спомагателен грант и по линия на Кохезионната политика - 656 млн. евро, и за развиване на селските региони - 188 млн. евро.

Заемът, който страната ни ще може да употребява от Механизма за възобновяване и резистентност, се чака да бъде в размер на 4,55 милиарда евро.

От стратегиите и фондовете в МФР 2021-2027 година, по които има авансово разпределени пакети по страни членки, се чака България да получи 16,7 милиарда евро.

На финалната част от преговорите е договорен по-висок размер на компенсацията на националните разноски за събиране на мита, които страните членки да задържат - приоритет, които редовно бе отстояван от България.

По отношение на изменените сегашни и нови лични запаси е реализирано единодушие, което съставлява уравновесен и обективен компромис
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР