Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на бизнесмените Васил

...
Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на бизнесмените Васил
Коментари Харесай

САЩ удари с тежки санкции Божков и Пеевски

Министерството на финансите на Съединени американски щати наложи наказания на предприемачите Васил Божков и Делян Пеевски. Двамата са осъдени поради корупция и корист с обществени институции за облага. Блокирани са активите им и им е неразрешено да имат каквото и да е имущество в Щатите. Под ударите на глобите попадат и свързани с тях компании. Санкциите бяха доказани и от.

Божков е глобен поради предоставяне на подкупи на държавни чиновници, в това число настоящ политически водач, както и на някогашния ръководител на Държавната комисия по хазарта (ДХК). Бизнесменът е опитал да сътвори канал, през който съветски политически водачи да оказват въздействие върху български държавни чиновници.

Санкциониран е и Илко Димитров Желязков, някогашен заместител шеф на Държавната организация за механически интервенции (ДАТО), който бе назначен за заместник-председател на Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Българските депутати държат 35,25 млн. лв. в банки. Това по...

Според американските управляващи в качеството си на депутат Пеевски е употребявал Желязков, чиновник в Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства, като медиатор и съизвършител в търговията с въздействие и даването на рушвет за отбрана от публичен надзор и за оказване на въздействие върху основни институции и браншове в българското общество.

Вашингтон постанова наказания и на някогашния зам.-министър на стопанската система Александър Манолев, който е разследван поради корист с европейски средства

Санкционирани са и някогашният началник на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев, както и основният секретар на институцията Красимир Томов, които бяха забъркани в гръмък корупционен скандал, обвързван с продажбата на българско поданство на чужденци.

Санкционираните българи, както и фамилиите им, нямат право да влизат на територията на Съединени американски щати, а те и фирмите им са лишени от достъп до американската финансова система.

Освен шестимата българи са глобени 65 компании, свързани с тях. Това е най-голямата вълна от наказания в историята на България.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР