Министерство на здравеопазването съобщи, че работата по създаването на информационната

...
Министерство на здравеопазването съобщи, че работата по създаването на информационната
Коментари Харесай

Работи се активно по създаването на информационна система за лекарствата

Министерство на опазването на здравето заяви, че работата по основаването на осведомителната система в Изпълнителната организация по медикаментите към този момент е стартирала. Целта е ограничение на паралелния експорт в проектозакона за лекарствените артикули в хуманната медицина, утвърден от Министерски съвет на 13.12.2017г. Там е планувано построяването на осведомителна система за мониторинг на дефицит на лекарствени артикули на територията на страната.

От ведомството обясниха, че се работи интензивно, макар че проектозаконът към момента е в Народното събрание. Информационната система в Изпълнителната организация по медикаментите ще даде опция за следене на информацията на действителните количества лекарствени артикули в действително време и опция за своевременен надзор по ограничение на успореден експорт при потвърден дефицит.

Изпълнителната организация по медикаментите изисква непрекъснато информация от притежатели на позволения за приложимост и търговци на едро с лекарствени артикули за осъществени доставки и тяхното систематизиране. За 2017 година в ИАЛ са постъпили уведомления за експорт от 36 търговеца на едро с лекарствени артикули. Извършени са 480 инспекции на търговци на едро и дребно. Приключилите в границите на 2017 година наказателни производства са 50.

Извършват се и чести инспекции на главните дистрибутори за аптечния пазар. Установени са 8 случая на продажби от аптека към търговци на едро с лекарствени артикули и за тях са формирани двустранни административнонаказателни производства. При непредставяне на достъп до софтуера за продажби и фактури, които постоянно и не се съхраняват в аптеките, органите на ИАЛ постановат глоба от 500 лева или 1000лв. за несъблюдение на предписание. Поради това е основана организация тези инспекции да се правят от взаимни екипи на ИАЛ, Национална агенция за приходите и ГДБОП като през месец декември са тествани 30 аптеки, 4 търговци на едро с лекарствени артикули и 3 лечебни заведения. В Агенцията постъпват уведомления за планове за експорт, както за трети страни, по този начин и за вътрешнообщностни доставки, като единствено първите минават и се регистрират на Митница. Реална информация за външнотърговските покупко-продажби с лекарствени артикули за страни-членки на Европейски Съюз е налична в Национална агенция за приходите. С оглед на това ИАЛ, дава наличната информация за постъпилите уведомления за иден експорт на Национална агенция за приходите, за при данъчни проверки или писмено констатиране на експорт без уведомления, да се получи противоположна информация. При съответни инспекции, осъществени взаимно с органите на Национална агенция за приходите, се установяват неведнъж декларирани по-големи количества от действително изнесените лекарствени артикули.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР