Министерство на туризма планира да създаде работна група, която да

...
Министерство на туризма планира да създаде работна група, която да
Коментари Харесай

Каква застраховка ще плащат туроператорите?

Министерство на туризма възнамерява да сътвори работна група, която да разиска увеличение на минималния предел на наложителната застраховка. За задачата ще бъдат включени и финансовото министерство, Комисията за финансов контрол, Асоциацията на застрахователите и други институции, с цел да може в период да се предложат текстове за законодателна смяна.

През седмицата отрасловият министър Николина Ангелкова взе участие в съвещание на Националния съвет по туризъм в курорта Боровец дружно с представители на институциите, бизнеса, локалната власт и наблюдаващи. То бе свикано, с цел да бъдат разисквани значими за бранша тематики след банкрута на английския туроператор „ Томас Кук “ през септември. На съвещанието бе подчертано върху концепцията за повишение на минималната застраховка за туроператорите.

"Българското законодателство планува застраховка, която касае единствено крайния консуматор. Допълнителни застраховки не са наложителни по европейското и българското законодателство и ние не можем да се месим в частноправни връзки. Всички вреди за туристите след банкрута на „ Томас Кук “ са покрити. Що се отнася до доставчиците, те би трябвало да се конституират като кредитори съгласно съответното законодателство. Колегите са по отношение на Германия, немското Министерство на стопанската система и застрахователите и за това браншът бе навреме осведомен " изясни Ангелкова.

Оказва се, че все още най-важна е застраховката „ Отговорност на туроператора “. От общо 3430 регистрирани туроператори и турагенти у нас 1154 са с минимална застраховка от 25 хиляди лева и единствено 18 са с над 1,4 млн. лв.. Например туроператор с 25 хиляди лева покритие и пакет от 600 лева на екскурзиант може да удовлетвори претенциите едвам на 41 индивида, което е извънредно незадоволително. Вдигането на равнищата на застрахователните предели за туроператори е спор и в Германия.

Предстои в бъдеще да бъде изследван опитът на други страни, свързани с предложение на туристически услуги от жилищата за посетители и другите електронни платформи за настаняване. Ангелкова е поела ангажимент работната група, която бе основана от началото на годината, да предложи текстове със законодателни промени по какъв начин те да излязат на ярко, тъй като огромна част оферират тези услуги, само че не са регистрирани.

В Народното събрание към този момент тече разискване законопроект за изменение и допълнение на Закона за туризма и следва първото му четене в пленарна зала. Промените касаят главно статута на националните курорти. Целта е най-малко част от приходите, постъпващи от националните курорти, да се реинвестират в тях.

Друга цел пред туризма ни е създаване на конгресни центрове в националните ни курорти – освен в Слънчев бряг, само че и в Златни пясъци и в огромните градове също, които имат голям капацитет да стъпят на картата на деловия туризъм. През 2020 година следва второ издание на извършената през май тази година в Слънчев бряг интернационална среща за устойчиви вложения в туризма. Ще бъде проведена и среща с интернационалните и български блогъри, влогъри и инфлуенсъри, с цел да се развива новаторската реклама на българския туризъм.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР