Министерство на образованието и науката представи инициатива, насочена към българските

...
Министерство на образованието и науката представи инициатива, насочена към българските
Коментари Харесай

Българите с нови постижения. Къде сме най-силни

Министерство на образованието и науката показа самодейност, ориентирана към българските общности зад граница. Един от първите  посланици на Националната стратегия " Неразказаните истории на българите " е Хайгашот Агасян. Това заяви началникът на кабинета на министъра на образованието и науката Наталия Михалевска на годишната конференция на Асоциацията на българските учебни заведения в чужбина, която се организира в Карлово. Целта на програмата е да насърчи българските общности зад граница да систематизират националните ни достижения и следите, които сме оставили в непознатите страни, заяви пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

" Само на пръв взор тази стратегия е нетипична за МОН. Всъщност тя предизвиква форми на извънкласна активност и обединяването на българските общности зад граница ", сподели Наталия Михалевска. По думите й това е стратегия за търсенето на смисъла на родолюбието. " Искаме да насърчим българските общности и техните деца да преоткрият България посредством персоналната история на всяко семейство ", изясни тя.
-->
В рамките на програмата ще бъдат създадени и български направления, сплотяващи знакови български места в непознати градове и страни. " Така ще проследим българската диря в непознатите страни, с които можем да се гордеем ", акцентира Наталия Михалевска.

Предвижда се работна група, включваща представители на университетските общности, на Държавната организация " Архиви ", МОН и на други организации, да прави оценка постъпилите от българските общности оферти. Те ще бъдат систематизирани, архивирани и издавани.

Хайгашот Агасян подари и ария на самодейността - " Пътят на България ", с благопожелание да се трансформира в неин химн.

Министерството на образованието и науката заяви вчера за учредяването на оценката " Пробуда " за българските учители зад граница. Първия почетен знак връчи на 27 юли т.г. министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков на Снежина Мeчева. Тя е дълготраен шеф на Българското учебно заведение към посолството на България в Лондон и е учител по български език и литература, съосновател е на Асоциацията на българските учебни заведения в чужбина. Церемонията се състоя по време годишната конференция на асоциацията в София.

" Наименованието на оценката е " Пробуда ", тъй като вие сте модерни будители - надалеч от вкъщи съхранявате българския дух и го пренасяте през годините ", сподели през вчерашния ден министър Цоков. По думите му то ще се присъжда годишно от МОН на учители зад граница, като номинациите ще се съгласуват с Министерството на културата, Министерството на външните работи и с българските общности зад граница. " Характерно за неделните учебни заведения е, че те са съединителен център на хора с идея - да показват историята и културата ни на българските деца, родени надалеч от вкъщи. Благодаря ви за вашата активност и се надявам с нашето отличие да ви вдъхновим, да бъдете все по този начин отдадени на тази идея ", сподели министър Цоков, написа БТА
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР