Министерският съвет прие Стратегия и План за действие за преход

...
Министерският съвет прие Стратегия и План за действие за преход
Коментари Харесай

Вижте какво реши Министерски съвет днес, 26 октомври 2022

Министерският съвет одобри Стратегия и План за деяние за преход към кръгова стопанска система на Република България за интервала 2022- 2027 година

Министерският съвет одобри Стратегия и План за деяние за преход към кръгова стопанска система на Република България за интервала 2022-2027 година Изготвянето на Стратегията и Плана на деяние за преход към кръгова стопанска система на Република България за интервала 2022-2027 година е за реализиране на ресурсна успеваемост посредством използване на йерархията при ръководство на отпадъците, попречване на образуването им, поощряване на повторната приложимост и оползотворяването им посредством преработване, понижаване на депонирането и ограничение на нездравословното им влияние върху околната среда и човешкото здраве.

В плана на тактиката са дефинирани три стратегически цели: зелена и конкурентноспособна икономика; по-малко боклуци и повече ресурси; стопанска система в интерес на потребителите. За тяхното реализиране са обосновани съответни ограничения, които са залегнали като съответни действия в проекта за деяние към тактиката, като при използването на проекта се залага главно на поправяне на несъответствията и превъзмогване на пречките пред постигането на задачите на тактиката за кръгова стопанска система.

В плана на Плана за деяние са включени три типа ограничения. 

На първо място това са краткосрочни ограничения, нужни като условия, с цел да се изпълнят средносрочните ограничения.

Краткосрочните ограничения са с небосвод на осъществяване 2022-2023 година и включват: Анализ, създаване и приемане на секторни законодателни актове; Секторни разбори и проучвания; Повишаване на осведомеността и образуване на осведомителни кампании; Създаване на платформа за продан на информация и положителни практики. 

На второ място са средносрочните ограничения, които са и действителните тласъци. Те са с небосвод на осъществяване 2024- 2027 година и включват: Финансиране въвеждането на технологии за ресурсна ефективност; Финансиране на МСП от преработвателната индустрия за въвеждането на екодизайн; Създаване на центрове за повторна приложимост и за подготовка за повторна употреба; Обучение за придобиване или рационализиране на професионалната подготовка на хора от уязвимите групи, свързани с ремонтна активност.

Третият тип ограничения са тези с непрекъснат темперамент. Това са ограничения, които ще се извършват през целия интервал на Плана за деяние и включват: Привличане на частния бранш при реализиране на задачите за преработване на битови отпадъци; Дейности по попречване, повторна приложимост, разделно събиране, преработване и оползотворяване на отпадъци;  Прилагане на нови технологии за сепариране, обработка и отнасяне на отпадъците; Засилване на контрола върху нерегламентираното изхвърляне/обезвреждане на отпадъците от строителство и разрушаване; Подпомагане на компаниите ангажирани с ремонтни действия да участват в центрове за повторна приложимост в градовете. 

Изпълнението на Стратегията и Плана за деяние за преход към кръгова стопанска система на Република България за интервала 2022-2027 година ще обезпечи прехода към кръгова стопанска система, в осъществяване на една от водещите политики на Европейски Съюз.

Одобрен е отчет на Междуведомствения съвет по отбранителна промишленост

Правителството утвърди отчет на Междуведомствения съвет по отбранителна промишленост и сигурност на доставките за осъществяване на Закона за експортния надзор на артикули, свързани с защитата и на произведения и технологии с двойна приложимост през 2021 г. 

През 2021 година Междуведомственият съвет организира 9 съвещания, на които прегледа заявките на 153 компании за издаване на лицензи и удостоверения за регистрации, както и за смяна на събитията, настъпили след тяхното издаване. 

На извършените съвещания Междуведомственият съвет издаде: 24 едногодишни лиценза за експорт и импорт на артикули, свързани с отбраната; 71 петгодишни лиценза за експорт и импорт на артикули, свързани с отбраната; 2 петгодишни лиценза за превозване на артикули, свързани с защитата, сред две трети страни без влизане на територията на Република България; 65 удостоверения за регистрация за трансфер на артикули, свързани с отбраната; 39 удостоверения за регистрация за брокерска активност с артикули, свързани с отбраната; 2 промени на едногодишни лицензи за експорт и импорт на артикули, свързани с отбраната; 8 промени на петгодишни лицензи за експорт и импорт на артикули, свързани с отбраната; 1 изменение на петгодишен лиценз за превозване на артикули, свързани с защитата, сред две трети страни без влизане на територията на Република България; 11 промени на удостоверения за регистрация за трансфер на артикули, свързани с отбраната; 3 промени на удостоверения за регистрация за брокерска активност с артикули, свързани с защитата. 

Към 31.12.2021 година 290 компании имат 666 лиценза и удостоверения за регистрация за трансфер и брокерска активност с артикули, свързани с защитата. Във компаниите директно са заети 23 646 лица.

Докладът ще бъде възложен на Народното събрание.

Три висши учебни заведения получават статут на проучвателен университети

Нови три висши учебни заведения получават статут на проучвателен университети за идващите четири години. Списъкът беше утвърден от Министерския съвет и ще се актуализира годишно до 1 ноември всяка година. 

От подадените 8 заявки на критериите за проучвателен университети дават отговор Медицинският университет - Плевен, Тракийският университет - Стара Загора и Русенският университет „ Ангел Кънчев ”. 

Трите университета имат значима по количество и качество научна продукция и максимален брой цитирания в научната литература. Определените за проучвателен висши учебни заведения имат и сериозен дял на привлечени средства от интернационалните и национални планове и стратегии, както и от контракти с български и задгранични предприятия.

Оценката за научната активност на висшите учебни заведения се пресмята по призната от Министерския съвет методика за установяване на изследователските висши учебни заведения. Отчетени са научните резултати, забележими в интернационалните бази данни Scopus и/или Web of Science, и други проверими данни, отразяващи развиването на университетския състав, публичното и икономическото влияние на научната активност. Стойностите по съответните индикатори се пресмятат в точки и оформят последна оценка по избрана формула. 

Статутът на изследователско висше учебно заведение беше въведен в Закона за висшето обучение през 2021 година Той се дава за важен принос за развиването на значими публични области посредством върхови научни проучвания и високи резултати от научноизследователска активност на висшите учебни заведения.

Изменя се Приложение № 1 на държавното решение по отношение на институциите с специалисти с дълготраен мандат в Постоянното посланичество на България към Европейски Съюз

С Решение от 13.12.2021 година Народното събрание одобри конструкция на Министерския съвет на Република България и сътвори Министерство на електронното ръководство (МЕУ). 

Настъпилата структурна смяна постанова да се промени Решение № 603 на Министерския съвет от 2008 година за установяване на състава на Постоянното посланичество на Република България към Европейския съюз (ППРБЕС) в Брюксел, Белгия, като в Приложение № 1 думите „ Държавна организация „ Електронно ръководство “ се заменят с думите,,Министерство на електронното ръководство “. С изменението Министерството на електронното ръководство ще организира по-ефективно политиката за киберсигурност и електронно ръководство.

Утвърдени са промени в класификацията на областите на политики/функционалните области и бюджетните стратегии за интервала 2022-2025 година

Правителството утвърди изменение на класификацията на областите на политики/функционалните области и бюджетните стратегии от компетентността и отговорността на съответния първокачествен разпоредник с бюджет, чийто бюджет се включва в държавния бюджет, като се изключи първостепенните разпоредители с бюджет по бюджетите на Народното събрание и на правосъдната власт, за интервала 2022-2025 г. 

Необходимостта от промени в програмната подредба произтича от непредприети дейности за подготовката на структурни и други промени в централната администрация на изпълнителната власт според Решение № 892 от 30 декември 2021 година на предходното държавно управление. 

Целта на измененията е основаване на действителна база на областите на политики/функционалните области и бюджетните стратегии със съответната управническа отговорност за правенето на бюджетни прогнози и проектобюджети на първостепенните разпоредители с бюджет за съответния интервал. 

Очакваните резултати са свързани със основаване на устойчива рамка на областите на политики/функционалните области и бюджетните стратегии в границите на мандата на държавното управление, по които да се разпределят разноските, като се основат условия за повишение на прозрачността и отчетността при ръководството на обществените средства.

Правителството одобри Програма за подкрепяне на българските организации и медии отвън страната и утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерство на външните работи

Министерският съвет одобри Програма за подкрепяне на българските организации и медии отвън страната за интервала 2022-2023 година и утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерството на външните работи. 

Програмата има за цел да способства за усилване на обмена на информация, самодейностите и взаимовръзките сред представители на българските общности в чужбина и научни, културни и просветителни дейци в България и да докара до усъвършенствана среда и устойчиви тласъци за развиване на българските организации и медии зад граница. 

Средствата ще се дават на планова основа в границите на препоръчаната Програма на българските организации и медии отвън страната посредством задграничните ни представителства. 

За осъществяване на действия по Програмата през 2022 година Министерският съвет утвърди спомагателни разноски в размер до 200 000 лева по бюджета на Министерството на външните работи.

Удължава се срокът за градеж и ремонт на 136 детски ясли, градини и учебни заведения

136 детски ясли, градини и учебни заведения се възнамерява да бъдат издигнати или разширени и ремонтирани до края на 2024 година  До тогава се удължава срокът за осъществяване на Програмата за създаване, продължение, надстрояване и реорганизация на детски ясли, детски градини и учебни заведения 2020-2022 година, реши държавното управление през днешния ден. По програмата са утвърдени 136 плана на обща стойност от близо 210 млн. лв..  

Според постъпила информация от Националното съдружие на общините в Република България не е допустимо дейностите по разплащането и реализирането им да бъдат изпълнени до края на тази година. Причината са софтуерните и законови периоди за правене и координиране на капиталови планове, издаване на позволение за градеж, избор на реализатор по Закона за публичните поръчки и пускане на действителното строителство. Към момента се извършват 95 от плановете, а останалите 41 още не са стартирали заради действия по легализиране или прекачване на терени, проблеми с публични поръчки и други

Затова се постанова срокът за осъществяване на програмата да бъде продължен с две години. Нейната цел е да се понижи дефицитът на свободни места в детските ясли и градини и да се обезпечи здравословна среда за развъждане, образование и образование на децата. Освен това ще се основат предпоставки за сполучливо въвеждане на наложително предучилищно обучение на децата, навършили 4 години и за образуване на едносменен режим в учебните заведения.

6,5 млн. лв. за ремонт и строителство на детски градини и учебни заведения

Кабинетът утвърди 6 545 309 лв. по Програмата за създаване, продължение, надстрояване и реорганизация на детски ясли, детски градини и учебни заведения 2020-2022 г. 

Средствата ще бъдат разпределени сред 25 общини и Професионалната техническа гимназия във Варна за осъществяването на общо 30 утвърдени за финансиране планови оферти. 

Целта на инвестицията е да се понижи дефицитът тук-там в детските ясли и градини и да се обезпечи здравословна среда за развъждане и образование на деца и възпитаници. Освен това ще се основат предпоставки за сполучливото въвеждане на наложителното предучилищно обучение на децата, навършили 4 години и за образуване на едносменен режим в учебните заведения.

Финансиране от общо 6 345 140 лв. ще получат общините Гоце Делчев, Гърмен, Петрич, Айтос, Бургас, Сунгурларе, Бяла, Провадия, Велико Търново, Елена, Козлодуй, Габрово, Перник, Радомир, Червен бряг, Марица, Кайнарджа, Ботевград, Елин Пелин, Самоков, Опан, Стара Загора, Димитровград, Хасково, Ямбол. С 200 169 лв. ще продължи обновяването на Професионалната техническа гимназия във Варна.

5,3 млн. лв. за заместващи учители и подготовка на деца за олимпиади

Правителството ще даде на общините 5 295 367 лв. по две национални стратегии - за подготовка на надарени деца за присъединяване в олимпиади и надпревари и за заместващи учители в детски градини и учебни заведения. 

По програмата „ Ученически олимпиади и надпревари ” се отпускат 1 228 305 лв.. С тях ще се финансират утвърдени планове на 211 общински учебни заведения за спомагателна работа със 7 106 възпитаници и подготовката им за национални олимпиади и надпревари. Обученията ще се водят от общо 855 учители.

Кабинетът утвърди и 4 067 062 лв. по националната стратегия „ Без свободен час ”. Средствата са предопределени за учители в детски градини и учебни заведения, които са замествали свои отсъстващи сътрудници в интервала от 1 ноември 2021 година до 30 юни 2022 година За един учебен/астрономически час се възвръщат до 10,50 лева за преподавател, който замества в обитаемото място по сегашния му адрес, и до 12,50 лева - в отвън обитаемото място. 

743 общински учебни заведения ще получат общо 3 723 245 лв. за заменяне на отсъстващи преподаватели. 302 306 лв. се дават на 133 общински детски градини за педагогичен експерти, които работят вместо свои сътрудници учители в трета и четвърта подготвителна възрастова група и в смесени групи, в които 5- и 6-годишните деца са повече от половината от състава на групата. Останалите 41 511 лв. по програмата се дават на 106 общински учебни заведения за обезпечаване на условия за осъществяване на образованието от разстояние в електронна среда по време на епидемии, пандемии, енергийни рецесии, изключително състояние или други случаи, в които е прекъснато присъственото обучение.

Правителството утвърди 5 492 556 лева за спомагателни прехвърляния за други целеви разноски по бюджетите на общини

Правителството утвърди 5 492 556 лева за спомагателни прехвърляния за други целеви разноски по бюджетите на общини. 

С даването на спомагателните средства ще се увеличи качеството на осъществяването на стратегиите и дейностите на музеите и художествените галерии по отношение на опазването и представянето на движими и недвижими културни полезности, ще се обезпечат по-добри хонорари на заетия личен състав в тези обществени услуги, ще бъдат непокътнати млади експерти и построени специалисти. Средствата ще обезпечат нужните гаранции за непоклатимост на културните институти в региона на културното завещание в изискванията на продължаващо повишаване на цените на главните материали, сила и горива, както и за застраховане на уговорките, произлизащи от използването на Закона за културното завещание и поднормативните актове в региона на запазване и показване на културните полезности.

Средства се дават по отношение на признатите в член 1, алинея 5, т. 10.6. от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година (ДВ, бр. 52 от 2022 г.) за финансова поддръжка на 50 общински музея, финансирани от бюджетите на общините, като средствата се разпределят по предложение на Националното съдружие на общините в Република България, в съгласие с министъра на културата. 

Допълнителните прехвърляния по бюджетите на общини ще се обезпечат за сметка на плануваните разноски по централния бюджет за 2022 година

Правителството се разпореди с парцели

С Решение на Министерския съвет се дава безплатно от Министерството на превоза и известията на Агенция „ Пътна инфраструктура “ правото на ръководство на три новоизградени пътни уреди и реконструирана пътна права от път I-1 /Е-79/. Съоръженията и пътната права са част от прилежащата инфраструктура на Дунав мост при Видин - Калафат и подкрепят реализирането на непрекъсната пътна връзка на моста със съществуващата републиканска мрежа.

Правителството даде безплатно на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ (НКЖИ) ръководството на парцел - обществена държавна благосъстоятелност. Toй е ситуиран на територията на село Събрано, община Нова Загора, област Сливен. Това ще разреши реализацията на народен обект „ Рехабилитация на железопътния сектор Пловдив-Бургас, Фаза 2 “, Позиция 2: „ Премахване на прелезите и създаване на надлези/подлези за жп сектор Пловдив-Бургас “.

Министерският съвет одобри и друго решение за оповестяване на имоти-частна държавна благосъстоятелност, за парцели - обществена държавна благосъстоятелност, и за лишаване заради отпаднала потребност от Министерството на защитата правото на ръководство върху тях  Предмет на Решението са поземлени парцели, намиращи се в област Бургас, община Созопол, гр. Созопол, м. " Герени “. Съгласно Специализираните регистри на обектите по член 6, алинея 4 от ЗУЧК, поземлени парцели са напълно от сиви дюни.

Пясъчните дюни са обществена държавна благосъстоятелност, която не може да бъде оповестена за частна. Имотите се дават за ръководство на регионалния шеф на област Бургас.

Правителството разгласи парцел - частна държавна благосъстоятелност за парцел - обществена държавна благосъстоятелност, намиращ се в с. Любен, община Съединение. Имотът е с повърхност 2473 кв. м и се стопанисва от Министерството на правораздаването за потребностите на Групово дело „ Изпълнение на наказванията “ Затвора - гр. Пловдив. В терена са ситуирани две здания - обществена държавна благосъстоятелност, предопределени за кратковременен отдих и образователна активност, които също се употребяват от пандиза в Пловдив. Това е повода теренът - частна държавна благосъстоятелност, който е съседен към постройките - обществена държавна благосъстоятелност да бъде разгласен за парцел - обществена държавна благосъстоятелност. С смяната на статута на парцела няма да са нужни спомагателни разноски и заплащания от държавния бюджет.

Министерският съвет даде на Българската организация по сигурност на храните ръководството върху част от парцел - обществена държавна благосъстоятелност, намираш. се в с. Капитан Андреева, област Хасково. Това са две здания, които са ръководени досега от Агенция „ Митници “ и които са с отпаднала за нея нужда. БАБХ ще употребява постройките за осъществяване на отговорностите й по реализиране на ветеринарномединински надзор и карантина и фитосанитарен надзор и карантината на растенията на територията на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “, според Наредбата за граничните контролно-пропускателни пунктове.

Правителството даде единодушие да бъдат отстранени съществуващите здания на Агенция „ Митници “, Главна дирекция „ Гранична полиция “ и Българска организация по сигурност на храните в зоната на Граничния контролно-пропускателен пункт „ Златарево “. Мярката е с оглед проектирането и построяването на нови обособени трасета на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Златарево “. Те са по план на Агенция „ Митници “ за цялостна реорганизация и рационализация на пункта. Реконструкцията се постанова поради нуждата от повишение на пропускателната дарба на пункта. С държавното решение се трансформира статутът на трите здания - от обществена държавна в частна държавна благосъстоятелност. Агенция „ Митници “ ще ги отстрани при съблюдаване на условията на Закона за устройството на територията, след авансово създаване на съответните здания и уреди за застраховане осъществяването на функционалностите и отговорностите по реализирането на граничния паспортно-визов и фитосанитарен надзор на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Златарево “.

Правителството утвърди също смяна в РМС № 888 от 2020 година, с което парцел – обществена държавна благосъстоятелност, се афишира за парцел – частна държавна благосъстоятелност и се трансферира безплатно на община Тервел, област Добрич. Съгласно признатата смяна в т. 3 на Решението думите „ за отделяне на площадна зона на града “ се заменят със „ за даване на обществени услуги посредством основаване на общински „ Кризисен център за поддръжка и социална столова “ и общински жилища за настаняване на лица и фамилии с открити жилищни потребности “. 

България и Унгария ще продължат да си сътрудничат във висшето обучение и науката 

България и Унгария ще продължат да обменят студенти, докторанти, откриватели и преподаватели, реши държавното управление. Това ще стане в границите на признатата Програма за съдействие в региона на висшето обучение и науката сред Министерството на образованието и науката на Република България и Министерството на културата и нововъведенията на Република Унгария за интервала 2022-2024 година Чрез нея ще продължи съдействието, почнало през 2019 година за период от три години. 

Предвижда се също поддръжка за лекторите по български и маджарски език, одобрявани в двете страни на реципрочна основа. 
В региона на научните проучвания се планува взаимно създаване на научноизследователски планове посредством включване на учени от двете страни. Целта е да се предизвикват партниращите си национални научни организации за взаимно присъединяване в научноизследователски и новаторски планове към европейските рамкови стратегии и в други начинания. Страните ще поддържат директното съдействие и присъединяване в двустранни и многостранни научни, софтуерни, научноизследователски и развойни стратегии и планове. Двете страни ще предизвикват институциите и откривателите, които се занимават с унгарска история, просвета, език и изкуство в България и с българска история, просвета, език и изкуство в Унгария. 

София ще продължи да поддържа и Българското национално самоуправление в Унгария, както и настоящите в Будапеща Българско учебно заведение за роден език и Българска двуезична малцинствена детска градина.

Одобрен е отчет с резултатите от неофициалното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по стопански и финансови въпроси

Министерският съвет утвърди отчет с резултатите от постоянното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по стопански и финансови въпроси (ЕКОФИН), което се организира на 4 октомври 2022 година в Люксембург.

По време на съвещанието Европейска комисия показа Доклад за осъществяването на Механизма за възобновяване и резистентност. Съветът реализира общ метод по Регламента за включване на глава REPowerEU в проектите за възобновяване и резистентност и утвърди ПВУ на Нидерландия. 

Министрите обмениха отзиви по отношение на икономическите и финансовите последствия от съветската експанзия против Украйна и от високите цени на силата и въздействието им върху финансовите пазари.

Сред тематиките на разискване бяха фискалната и нефискална функции на митниците на Европейски Съюз.

„ ЗАПРЯНОВИ – 03 “ ООД, гр. Асеновград ще добива мрамори от находище „ Делчевото – 2 “, сектор „ Делчевото - 2 юг “

„ ЗАПРЯНОВИ – 03 “ ООД, гр. Асеновград, ще добива неметални потребни изкопаеми - индустриални минерали - мрамори, от находище „ Делчевото – 2 “, сектор „ Делчевото - 2 юг “, ситуирано в землището на с. Горнослав, община Асеновград, област Пловдив. Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, взето на днешното му съвещание, с което сдружението е несъмнено за концесионер на находището. 

Концесията се дава за период от 35 години, като през този интервал „ ЗАПРЯНОВИ – 03 “ ООД ще вложи над 435 хиляди лева за добива. Очакваните концесионни заплащания за целия интервал на контракта надвишават 700 хиляди лева В сходство с условията на Закона за подземните благосъстояния приходите от тях постъпват в държавния бюджет и в бюджета на общината по местоположение на концесионната повърхност - в тази ситуация това е община Асеновград. 

С днешното си решение Министерският съвет оправомощи министъра на енергетиката в шестмесечен период да организира договаряния и да подписа контракт за концесия с „ ЗАПРЯНОВИ – 03 “ ООД, гр. Асеновград.

Министерският съвет одобри разпореждане за погашение на 120 700 лева компенсации за постепенно правораздаване

Допълнителни разноски размер на 120 700 лева по бюджета на Министерството на правораздаването, бяха утвърдени през днешния ден от Министерския съвет. Сумата е предопределена за възобновяване на направените от министерството разноски по погашение на компенсации на жители и юридически лица, потърпевши от постепенно правораздаване.

Това е общият размер на сумата, изплатена за интервала от 1 юли 2022 година до 30 септември 2022 година от бюджета на Министерството на правораздаването по подписани съглашения за нарушени права за разглеждане и решение на делата им в рационален период. 

Изплащането на компенсации за вреди от постепенно правораздаване се прави по реда на Глава 3 „ а ” от Закона за правосъдната власт.

Заявления против актове, дейности или бездействия на органите на правосъдната власт, с които се нарушава правото на разглеждане и решение на делото в рационален период, могат да подават страни по завършени цивилен, административни и наказателни производства, както и обвинени, потърпевши или ощетени юридически лица по прекъснати досъдебни производства. Заявленията се преглеждат от Инспектората към Висшия правосъден съвет, където се прави инспекция на събитията, а произнасянето по преписката се дължи в 6-месечен период от постъпването на заявките.

Правителството утвърди спомагателни разноски по бюджета на МТСП за гарантиране заетостта на над 11 500 безработни

Правителството одобри разпореждане за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Министерството на труда и обществена политика за гарантиране заетостта на повече от 11 500 безработни от неравнопоставените групи на пазара на труда - дълготрайно безработни, младежи до 29 години, хора с увреждания, с ниско или без обучение и подготовка, наети по Националния проект за деяние по заетостта през 2022 година Допълнителният финансов запас е в размер на 48.2 млн. лева Той е обезпечен от плануваните по централния бюджет средства за осъществяването на политиката в региона на заетостта със Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година

Правителството утвърди позицията на България за присъединяване в съвещание на Съвет Външни работи на Европейски Съюз

Правителството одобри позицията на България за присъединяване в съвещание на Съвет по Външни работи (Търговия) на Европейския съюз. Заседанието ще се организира в гр. Прага на 30 и 31 октомври 2022 година

По време на съвещанието ще бъдат разисквани тематики, свързани с геостратегическото значение на търговията и политиката на Европейския съюз в региона на цифровата търговия.

Правителството утвърди изменение в ОПИК, с което се обезпечават над 80 млн. лева за осъществяване на мярка за настаняването на бежанци от Украйна

Министерският съвет одобри Решение за одобрение на план за изменение на Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ (ОПИК) 2014-2020 година, съфинансирана от Европейския фонд за районно развиване на Европейския съюз и от държавния бюджет.

С изменението се обезпечават средства в размер на над 80 000 000 лв., които ще бъдат ориентирани за осъществяването на мярка за подкрепяне на настаняването на бежанци от Украйна, потърсили леговище на територията на Република България.

Изменението е обвързвано с включване на ограничения по линия на доближаването на бежанците в Европа (CARE), финансирани със средства от транша за 2022 година по инструмента REACT-EU, както и актуализация на знаците за осъществяване, свързани с финансовите принадлежности. 

Правителството утвърди план на Закон за представителните искове за отбрана на груповите ползи на потребителите

Министерският съвет утвърди план на Закон за представителните искове за отбрана на груповите ползи на потребителите. С него се вкарват в националното законодателство условията на Европейския парламент и на Съвета от 25 ноември 2020 година по отношение на представителни искове за отбрана на груповите ползи на потребителите. 

Законопроектът основава специфична уредба по отношение на представителните искове за отбрана на груповите ползи на потребителите като урежда следните съществени въпроси:

- производства по национални и трансгранични представителни искове за прекратяване или възбрана на дейности или търговски практики, които са в нарушаване на груповите ползи на потребителите;

- производства по национални и трансгранични представителни искове за обезщетение за вреди на груповите ползи на потребителите;

- признаването на квалифицираните организации, които имат право да предявяват представителни искове за отбрана на груповите ползи на потребителите.

Квалифицирани организации са органи (сдружения на потребителите), които съставляват ползите на потребителите и са приети от министъра на стопанската система и промишлеността, или от държава-членка на Европейския съюз. Те имат право да предявяват национални и трансгранични представителни искове за отбрана на колективите ползи на потребителите по отношение на нарушаване на разпореждания на националното право или на правото на Европейския съюз. Законопроектът съдържа критерии за признание на квалифицираните организации от министъра на стопанската система и промишлеността. 

С утвърдените промени се предлага Комисията за отбрана на потребителите да бъде приета за квалифицирана организация и да има право да предявява искове за прекратяване или възбрана на практики, които са в нарушаване на груповите ползи на потребителите, и на искове за обезщетение за вреди на груповите ползи на потребителите.

Предложените промени целят повишение равнището на отбрана на потребителите, както при национални, по този начин и при трансгранични нарушавания, възстановяване използването на законодателството и цялостно вземане предвид на законодателството с правото на Европейския съюз.

Одобрен е законопроект с промени в Закона за медицинските произведения

Министерският съвет одобри Решение за одобрение на план на Закон за изменение и допълнение на Закона за медицинските произведения. С препоръчаните промени са предоставени пълномощия на министъра на опазването на здравето за стартиране на пазара и/или в деяние на произведения без оценено сходство, само когато следва да се отбрани ползата на публичното здраве или сигурността и здравето на пациентите. 

Със законопроекта Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ) се дефинира за народен способен орган по използването на два регламента.  Регламентите дават опция на страните членки да ползват национални разпореждания по отношение на изискванията и реда за осъществяване на дистрибуция на медицински произведения и произведения за ин витро диагностика.

Основен акцент в двата регламента е повишение на прозрачността посредством по­-добър достъп на обществеността, пациентите и медицинските експерти до информация, отбягване на дублирането при даването на информация от икономическите оператори, нотифицираните органи и възложителите на клинични изпитвания към способените органи и назад, улеснение на потока на информация сред страните членки и Комисията. 

С плана се регламентират условия, при които в лечебно заведение могат да се създават и използват единствено от същото лечебно заведение медицински произведения и медицинските произведения за ин витро диагностика, когато за пациентите няма друга опция.

Въвежда се цялостна цифровизация на имотния указател

Министерският съвет утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния указател. Той планува обезпечаване на цялостна цифровизация на имотния указател, воден от Агенцията по вписванията, посредством основаване на електронни партиди на недвижимите парцели и електронни партидни каузи с вписаните актове и приложените към тях документи. 

Още през 2000 година бе планувана законодателна промяна в системата на вписванията посредством прекосяване от лична към действителна система на регистриране (не по персони, а по имот). Реформата предвиждаше имотният указател да се води освен на хартия, само че и редом в електронен тип. Повече от 20 година по-късно тя не е осъществена на процедура - сега вписванията не престават да се реализират по персоналната система единствено на хартия, се сочи в претекстовете към законопроекта. 

С гласувания проектозакон нормативно се урежда имотният указател като обща електронна база данни, съдържаща електронните партиди на недвижимите парцели и електронните партидни каузи с вписаните актове и приложените към тях документи. Регламентира се еднаквост сред наличието на партидата на хартия и партидата в електронна форма, надлежно наличието на партидното дело на хартия и в електронна форма. Законодателно се дефинира пълномощието на службите по вписванията да вкарват информация в електронните партиди на недвижими парцели и електронните партидни каузи на вписаните актове с приложените към тях документи.

Министерският съвет утвърди план на Закон за противопоставяне на корупцията измежду лица, заемащи висши обществени длъжности

Министерският съвет утвърди през днешния ден план на Закон за противопоставяне на корупцията измежду лица, заемащи висши обществени длъжности. Законът планува основаването на нова антикорупционна комисия и промени в пълномощията на настоящата Комисия за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество. Реформата е част от Националния проект за възобновяване и резистентност. 

Проектът резервира и надгражда кардинални положения от антикорупционния закон, импортиран в 47-то Народно заседание. Предлага се новата антикорупционна комисия да има проверяващи функционалности и да може да апелира пред съд отводите на прокуратурата да образува досъдебно произвеждане по изпратени от нея преписки. 

Две ще са главните посоки на работа на комисията - предварителна защита (чрез събиране и разбор на информация и предложение на антикорупционни мерки) и откриване и следствие на корупционни закононарушения. Изрично са изброени незаконните похищения, по които ще се работи, измежду тях: длъжностно заграбване, умишлена занемареност, подписване на неизгодна договорка, закононарушения по работа, рушвет, търговия с въздействие, изпиране на пари. 

Новата антикорупционна комисия ще проверява прояви на висшия ешелон -народните представители, членовете на държавното управление, на Европейския парламент от Република България, изборните членове на Висшия правосъден съвет, основният контрольор и инспекторите в Инспектората към Висш съдебен съвет, ръководителите на бюджетни организации или други оправомощени длъжностни лица, които извършват функционалности на органи за финансово ръководство и надзор на средства от Европейски Съюз и обвързваното с тях национално финансиране или непознати средства според наредбите на Закона за обществените финанси, ръководителите на организация „ Митници “, на Национална агенция за приходите, регионалните шефове, кметовете на общини и други

Комисията ще е петчленна. Предлага се съставът да е: двама членове, избирани от Народното събрание; един, назначаван от президента и по един, избиран от общите събрания на двете висши съдилища - надлежно Върховен касационен съд и Върховен административен съд. Председателят ще е на ротационен принцип с мандат от по една година, всеки член ще е ръководител. Общият мандат на Комисията е 5 години, без право на още един.

Правителството утвърди основни промени в Закона за медиацията

Министерският съвет утвърди през днешния ден план на Закон за изменение и допълнение на Закона за медиацията.  Един от основните фактори за успеваемостта на правосъдната система е обвързвана с нуждата от контролиране на натовареността на съдилищата, от която зависи в голяма степен качеството и бързината на правораздаването. Медиацията е един от способите за превъзмогване на неравномерната натовареност на съдилищата, водещ до спестовност на запаси и време и понижаване на административната тежест на производствата. 

Целта на препоръчаните промени, измежду които са основаването на правосъдни центрове по медиация и въвеждането на наложителна медиация по избрани цивилен и търговски разногласия, е да се институционализират напъните за непринудено споразумяване на разногласието, с оглед реализиране на експедитивност посредством отбягване на доста по-продължителната и комплицирана правосъдна процедура. Така ще се реализира и баланс на ползите на страните. Подпомагани от посредника, те ще вземат участие при дефинитивно контролиране на връзките, предмет на делото. 

В резултат на изменения
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР