Министерският съвет прие решение за одобряване на проект на Допълнително

...
Министерският съвет прие решение за одобряване на проект на Допълнително
Коментари Харесай

МС промени договора с Киев: Пращаме още военна помощ на Украйна след ратификация от парламента

Министерският съвет одобри решение за одобрение на план на Допълнително съглашение сред Министерството на защитата на България и Министерството на защитата на Украйна по отношение на изменение на Споразумението сред министерствата на защитата на двете страни за безвъзмездното даване на въоръжение, техника и муниции, подписано на 5 декември 2022 година

Това заяви Правителствената осведомителна работа.

Изменението касае отпадане на параграф 3 на чл.1 от Споразумението, подписано на 5 декември, в който се предвиждаше опция описът с предоставяните движимости, представляващ Приложение № 1 към Споразумението, да бъде променян с решение на Министерски съвет по искане на украинската страна, единствено в случай че българската страна има такава опция и за нея това е оправдано.

С плана на Допълнителното съглашение се регистрират съображенията, изразени в процеса на разискване на законопроекта за ратификация на Споразумението от 5 декември 2022 година в Народното събрание, свързани с целесъобразността от даване на опция Министерският съвет да взема решения по отношение на смяна на листата на даването на въоръжение, техника и муниции.

Предоставянето на следваща помощ на украинската страна ще се прави с спомагателни съглашения към Споразумението от 5 декември 2022 година, които ще подлежат на ратификация от Народното събрание на Република България.

Предложената смяна е съгласувана с украинската страна, която е изразила единодушие.

Правителството одобри Националната карта на дълготрайната потребност от здравни услуги

Министерският съвет одобри Националната карта на дълготрайната потребност от здравни услуги. Националната карта на дълготрайната потребност от здравни услуги е документ, отразяващ политическия ангажимент и дълготрайната визия на България за построяването на мощен Европейски здравен съюз и за по-сигурен, по-добре квалифициран и по-устойчив Европейски съюз. Националната карта е в сходство със заложените цели и политики в Националната здравна тактика 2030 и плануваните промени и интервенции в Националния проект за възобновяване и резистентност и оперативните стратегии на Европейския съюз за сегашния програмен интервал.

Националната карта на дълготрайната потребност от здравни услуги съставлява обстоен документ, съдържащ задълбочени разбори, изводи и рекомендации за самостоятелното положение на здравната система в другите региони на страната. Документът дава ясна визия за положението на здравната мрежа на всеки регион от страната, капацитетът му за развиване и рисковете, пред които е изправен. Той е инструмент за обмисляне на бъдещите интервенции и вложения в бранша въз основа на обективните данни за потребностите на популацията от здравни услуги, за съществуващата конструкция на системата за опазване на здравето на национално, районно и регионално равнище и за нейните благоприятни условия.

Чрез Националната карта ще се обезпечи оптималната бистрота в процеса на осъществяване и ръководство на набора от ограничения и промени в бранш „ Здравеопазване “ и има за цел да построи и поддържа високо публично доверие към процесите по осъществяване и ръководство на Националния проект за възобновяване и резистентност.
Хоризонтът за реализация на тези интервенции и вложения е съгласуван с интервала на деяние на Националната здравна тактика 2030, като при смяна в настоящите стратегически документи или основни промени в здравно-демографския статус на популацията, отклоняващи се от направените прогнози до 2030 година, може да бъде направена актуализация на Националната карта на дълготрайните потребности от здравни услуги.

Резултатите от приемането на Националната карта са свързани с ясното установяване на съответни интервенции и вложения в структурата на здравната мрежа с оглед справяне с главните провокациите пред здравето на българските жители и развиване на системата на опазването на здравето.

Минималната работна заплата става 780 лв. от 1 януари 2023 година

Минималната работна заплата ще стане 780 лева от 1 януари 2023 година, реши държавното управление. Размерът й ще се увеличи с 9,9% по отношение на сегашната й стойност. При определянето на новия й размер са регистрирани действителните параметри на макроикономическата среда и опциите на държавния бюджет.

Предлаганият нов размер на минималната работна заплата ще способства за понижаване на бедността измежду работещите и на неравенствата в разпределението на приходите. Ръстът на най-ниското заплащане за труд ще увеличи покупателната дарба и потреблението на най-нискодоходните групи от пазара на труда, ще усили мотивацията на работната мощ и ще понижи нелоялната конкуренция.
От 1 януари 2023 година минималната часова работна заплата ще бъде 4,72 лева

Одобрена е позицията на страната ни по дело на Съда на Европейски Съюз

Със свое решение държавното управление утвърди позицията на страната ни по дело С-314/22 „ Консорциум Реми груп ” АД на Съда на Европейския съюз, формирано по преюдициално питане на Върховен административен съд по отношение на административно дело № 5853/2021 година с жалбоподател „ Консорциум Реми груп “ АД и ответник - шефът на Дирекция „ Обжалване и данъчно-осигурителна процедура “ - Варна при Централно управление на Национална агенция за приходите, и даде единодушие за встъпване в произвеждане.

Делото е формирано по преюдициално питане на Върховния административен съд по отношение на доказан отвод за възстановяване/прихващане на налог върху добавената стойност по отправено искане за възобновяване на съображение член 129, алинея 1 от Данъчно-осигурителен процесуален кодекс на налог върху добавената стойност, начислен по доставки, по които не е осъществено заплащане, с акт за прихващане/възстановяване, публикуван от териториална дирекция на Националната организация за приходите.

С утвърдената позиция се желае Съдът на Европейски Съюз да отговори най-общо на въпроса за допустимост при осъществена дерогация по § 2 на член 90 от Директивата за Данък добавена стойност, правилото на неутралитет и член 90 от Директивата на използване на наредба от националното право. Има се поради съдържащата се в член 129, алинея 1, изречение второ наредба от Данъчно-осигурителен процесуален кодекс, която открива преклузивен период за подаване на настояването за прихващане или възобновяване на налога, начислен от данъчно задълженото лице при доставка на артикули или услуги при цялостно или отчасти неплащане от страна на получателя по доставката.

Също по този начин Съдът би трябвало да се произнесе и за това от кой миг стартира да тече отминалостта за намаляването на данъчната основа и на налога върху добавената стойност при несъбираемост на взимане по доставка.

Конституирането на Република България, като страна в производството по това дело, ще разреши на страната ни сполучливо да се включи в процеса на правосъдие, реализиран от Съда на Европейския съюз, предвид на идентичното и тъкмо използване на общностното право.

Приети са промени и допълнения в осем държавни постановления

Министерският съвет одобри Постановление за изменение и допълнение на нормативни актове на Министерския съвет, а точно Постановления за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Министерството на туризма за 2022 година за предплатено финансиране на разноски по „ Програмата за прилагане на филантропична помощ за лица, търсещи краткотрайна протекция в Република България в резултат на военните дейности в Украйна “, призната с РМС № 145/10.03.2022 година и „ Програмата за филантропично подкрепяне на разселени лица от Украйна с предоставена краткотрайна протекция в Република България “, призната с Решение № 317 на Министерския съвет от 2022 година

С приемането на акта Министерският съвет промени и добави текстове в Постановления № 93, №146, №193, №200, №251, №271, №282 и №336 на Министерския съвет от 2022 година, предвид на предоставената безплатна финансова помощ по оперативните стратегии и обстоятелството, че разноските за Данък добавена стойност по посочените нагоре признати Програми са неприемливи разноски за възобновяване по оперативните стратегии, като също по този начин с приемането на акт е планувано прехвърлянията към бюджетните организации, взели участие по реда на двете Програми, както и неприемливите разноски по изискванията на съответната оперативна стратегия, да са за сметка на централния бюджет за 2022 година

Отлага се повдигането на тол таксите

Министерският съвет одобри Постановление за изменение на Тарифата за таксите, които се събират за прекосяване и прилагане на републиканската пътна мрежа, която беше призната с Постановление на Министерски съвет № 370 от 2019 година

С признатите промени се отсрочва плануваното нарастване на размера на тол таксите от 1 януари 2023 година и се предлага те да бъдат нараснали на по-късен стадий - от 1.07.2023 година.

Без смяна остава предлагането за понижението на винетните такси и от 1 януари 2023 година те ще са с към 10 % по-ниски от в този момент настоящите такси.

Целта на отлагането на влизане в действие на нарастванията на таксите за изминато разстояние е да се помогне за облекчение на част от тежестта върху бизнеса в изискванията на висока инфлация, както и да се даде на фирмите повече време да се приспособят към възходящите разноски. Това би могло да помогне за поддръжка на цялостната стопанска система и поощряване на стабилността по време на сложната икономическа обстановка.

Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на Министерството на финансите за 2022 година

Със свое разпореждане държавното управление утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерството на финансите за 2022 година Средствата, които са в размер на 172 000 000 лева, се обезпечават за финансиране на фискални антиинфлационни ограничения.

През 2022 година годишният ритъм на инфлация съгласно ХИПЦ в страната следваше наклонност на ускоряване, като доближи най-високата си стойност от 15,6 % през септември. В сходство с упованията през идващите два месеца показателят се забави до 14,3 % на годишна база през ноември. Водещ фактор за образуване на инфлацията в страната бе значителното повишаване на суровините на интернационалните пазари, и най-много на енергоносителите, и техните директни и косвени резултати.

Затова по бюджета на Министерството на финансите за 2022 година по „ Политика в региона на ефикасното събиране на всички държавни доходи “ в бюджетна стратегия „ Администриране на държавните доходи “ се основава управляван разходен параграф „ Финансиране на фискални антиинфлационни ограничения “ в размер на 172 000 хиляди лева
Средствата се обезпечават за сметка на преструктуриране на разноските и/или прехвърлянията по централния бюджет за 2022 година

„ Български пощи “ ЕАД ще продадат неподвижен парцел в Благоевград

Кабинетът даде единодушието си „ Български пощи “ ЕАД да продадат посредством директно договаряне на Министерство на труда и обществената политика личен неподвижен парцел. Имотът се намира в Благоевград. Имотът не е нужен за активността на „ Български пощи ” ЕАД, а поддръжката му е обвързвана с неоправдани разноски. Продажбата ще се извърши по цена, не по-ниска от избраната от самостоятелен оценител.

С покупката на парцела Министерство на труда и обществената политика ще осъществя план за основаване на мрежа от фокус-точки с териториално покритие в шестте района на страната и построяването на експертен потенциал за превъзмогване дефицитите от профилирани, в това число цифрови, умения, познания и потенциал.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР