Министерският съвет прие протоколно решение за одобряване на позиция на

...
Министерският съвет прие протоколно решение за одобряване на позиция на
Коментари Харесай

България оправдава пред ЕС и бавните помени относно авторското право за онлайн предавания

Министерският съвет одобри протоколно решение за одобрение на позиция на страната ни по дело С-198/23 пред Съда на Европейския съюз.

Причината за е, че страната ни не е привела в планувания период до 7 юни 2021 година законодателството си в сходство с Директива (ЕС) 2019/789 на Европейския парламент и на Съвета от 17 април 2019 година по отношение на авторското право и сродните му права, използвани за избрани онлайн излъчвания и за препредаването на телевизионни и радиопрограми и за изменение на Директива 93/83/ЕИО.

В позицията се показва, че все още планът на Закон за изменение и допълнение на Закона за авторското право и сродните му права е импортиран за разглеждане в 49-ото Народно заседание. След приемането и обнародването му в " Държавен вестник " актът ще бъде нотифициран в базата данни за националните изпълнителни ограничения, акцентира Министерски съвет.

Изтъква се още, че забавянето се дължи главно на пандемията от COVID-19, както и на политически нестабилната конюнктура след предварителното разформироване на няколко поредни Народното събрание. Посочва се, че неналичието на законодателен орган, който да бъде в положение да одобри каквито и да е закони, е обективно събитие, препятстващо транспонирането на европейските актове.

В осъществяване на решението на Министерския съвет ще бъде направена писмената отбрана по делото, която следва да бъде показана пред Съда на Европейски Съюз.
 Оправдаваме пред Европейски Съюз бавните промени за авторското право с късите парламенти
Оправдаваме пред Европейски Съюз бавните промени за авторското право с късите парламенти

В позиция по делото за несъобразяване на законодателството ни с евродиректива две години след срока
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР