Министерският съвет прие програма за компенсиране на бизнеса заради високите

...
Министерският съвет прие програма за компенсиране на бизнеса заради високите
Коментари Харесай

Държавата ще компенсира бизнеса заради скъпия ток с 450 млн. лева

Министерският съвет одобри стратегия за компенсиране на бизнеса поради високите цени на силата. От нея ще могат да се възползват 630 000 небитови клиенти, които ще получат отплата от 110 лева на мегаватчас, заяви министър председателят Стефан Янев на брифинг в четвъртък (21 октомври). 

Бюджетът на програмата е 450 милиона лв., като обезщетенията ще се изплащат до края на 2021 г, посочи министър-председателят. Тези средства ще бъдат преведени безплатно към държавния бюджет от АЕЦ " Козлодуй ". Впоследствие страната ще се откаже непринудено от приемане на дял от облагата на енергийното сдружение. 

Янев разясни, че обезщетенията за бизнеса могат стартират да се изплащат незабавно и не се постанова актуализация на бюджета. 

По-рано работодателските организации и синдикатите изпратиха писмо до президента и премиера с искане за среща след 22 октомври. Настояването им да не се губи повече време и да се премине към реализиране на към този момент завършените финансови ограничения против високите цени на силата. 

Те желаят да обсъдят с президента Радев и премиера Янев предложените ограничения за финансова отплата на небитовите консуматори, а точно възобновяване на 75 % от надвзетото, т.е.  надвишението на платената цена над прогнозната цена на КЕВР, която е и референтната цена за бита. За месец август това са 74 лв., за месец септември – 94 лв., а за месец октомври това се обрисува да е сума от порядъка на 180 лв. за мегаватчас. Следва възобновяване на надвзетото да се прави до нормализирането на цените. 

На масата се слага и план за недопускане на ценова ескалация през зимата.

" Критичната обстановка за огромен брой консуматори на електрическа сила на свободен пазар ни кара да бъдем настоятелни в търсенето на съответни решения в къси периоди. Цените на електрическата енергия порастват „ безотговорно “ и цената на мегаватчас непрекъснато бележи нови рекордни стойности. При 119.00 лева за мегаватчас междинна планирана цена на КЕВР на електрическата енергия за интервала юли 2021/юни 2022 година, цената за месец август беше 218.17 лева, за месец септември – 244.50 лева, а за първите двадесет дни на месец октомври към този момент е 368.60 лева,  като не може да се предвижда какъвто и да било „ таван на цените “, освен това преди да е настъпила зимата ", се показва в писмото на работодателските организации и синдикатите. 

Припомня се също, че преди два дни (19 октомври) се организира митинг по същия мотив.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР