Министерският съвет прие доклад за изпълнението на Плана за действие

...
Министерският съвет прие доклад за изпълнението на Плана за действие
Коментари Харесай

Не сме изпълнили 55 мерки за 2023 г. по членството ни в ЕС

Министерският съвет одобри отчет за осъществяването на Плана за деяние за 2023 година с ограниченията, произлизащи от участието на България в Европейския съюз, към 31 декември 2023 година

От общо 194 ограничения в Плана за предходната година са изпълнени 139 ограничения, а неизпълнените ограничения са 55 (28,4%).

Отбелязва се, че в края на 2022 година процентът неизпълнени ограничения е бил 34,7%. Неизпълнените ограничения се трансферират в Плана за 2024 година Тези от тях, които не са изпълнени в период, се трансферират за осъществяване до 31 януари 2024 година
 Министерски съвет утвърди Плана за деяние с ограниченията поради участието ни в Европейски Съюз за 2023 година
Министерски съвет утвърди Плана за деяние с ограниченията поради участието ни в Европейски Съюз за 2023 година

В него са включени 194 ограничения

В Плана за 2023 година са включени и ограничения, въвеждащи условията на наставления на Европейски Съюз със период за транспониране до края на април 2024 година, които също са трансферирани в Плана за 2024 година с настоящите си периоди за осъществяване.

От неизпълнените в период ограничения 35 са законопроекти, от които 15 са утвърдени от Министерския съвет и са импортирани в 49-ото Народно заседание.

32 неизпълнени ограничения пък са свързани със стартирали процедури за нарушаване по член 258 от Договора за действието на Европейски Съюз. С осъществяването на тези ограничения България ще в профил позволените нарушавания на правото на Европейския съюз, установени от Европейската комисия в границите на 26 процедури за определяне на несъблюдение на отговорности, произлизащи от правото на Европейски Съюз.

В Приложение №2 към отчета са посочени 17 невъведени наставления на Европейски Съюз в региона на вътрешния пазар със период за въвеждане до края на месец май 2024 година, които ще бъдат включени в идното така наречен Табло на вътрешния пазар (Single Market Scoreboard).

През актуалната година ще продължи реализирането на засилен настоящ мониторинг в границите на координационния механизъм по въпросите на Европейски Съюз на ограниченията, произлизащи от участието ни в Европейски Съюз в Плана за деяние за 2024 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР