Министерският съвет подкрепи искането на служебния министър на правосъдието Янаки

...
Министерският съвет подкрепи искането на служебния министър на правосъдието Янаки
Коментари Харесай

МС подкрепи Янаки Стоилов за оставките на тримата големи в с...

Министерският съвет поддържа настояването на служебния министър на правораздаването Янаки Стоилов да попита Конституционния съд по тематиката за предварително освобождение на тримата огромни в правосъдната власт. Това разгласи на брифинг самият той, съобщи БГНЕС.

Стоилов добави, че право да сезира виновните институции има и самият той в качеството му на министър.

„ Става дума за тежко нарушаване или редовно несъблюдение на служебните отговорности, както и дейности, които водят до уронване на престижа на правосъдната власт. Решението на Конституционния съд има единствено кардинално значение, защото то ще внесе изясненост за взаимоотношението и правата на министъра на правораздаването при неговата връзка с Висш съдебен съвет “, посочи той.

Служебният министър увери, че настояването е възможно, защото досега Конституционният съд не е давал мнение по този въпрос. Той добави, че точно тази част от Конституцията е провокирала различия измежду членовете на Висшия правосъден съвет, заради което и настояването му за предварително премахване на Иван Гешев беше оставено без разглеждане и счетено за неприемливо на съвещание на кадровиците на 22 юли.

„ В противоположен случай, би се оказало, че Висш съдебен съвет е освен органът, който разполага с пълномощия да ползва посочените разпореждания, само че той би открил и пояснение с публична задължителност. Конституционният съд е единственият орган, който може да дава наложително пояснение на конституционните разпореждания. В този текст се споделя, че министър на правораздаването може да желае освобождение на съдии, прокурори и следователи. Смятаме, че тук се включва и освобождението на лицата, които заемат висши управителни длъжности в правосъдната власт “, проучва Стоилов.

Според него сходно искане от министъра на правораздаването е в сходство с правилата за разделяне на управляващите и правовата страна.

„ Ако се одобри назад схващане, ще се окаже, че единствено членове на Висш съдебен съвет могат да предизвикват такава процедура, а това опонира на концепцията за баланс и съвместен надзор сред управляващите “, изясни той.

Правосъдният министър разгласи, че ще сезира и Върховния административен съд във връзка с отхвърли на Висш съдебен съвет да прегледа всъщност импортираното искане за освобождение на Гешев.

„ Основанието е друго и се отнася до пълномощията, които министърът има според Закона за правосъдната власт. Ако настояването бъде прегледано всъщност, може да анулира отхвърли на Висш съдебен съвет и да се наложи той още веднъж да прегледа случая “, добави още той.

Янаки Стоилов сподели също, че на държавното съвещание е било взето решение и за правене на пътна карта за осъществяването на неоправдателните решения на Европейския съд по правата на индивида, постановени против България.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР