Министерският съвет одобри позицията на Република България за участие в

...
Министерският съвет одобри позицията на Република България за участие в
Коментари Харесай

Срещу скъпия ток - за какво ще настояваме пред ЕС

Министерският съвет утвърди позицията на Република България за присъединяване в Неформално съвещание на енергийните министри на Европейски Съюз, 21 - 22 януари 2022 година, гр. Амиен, Франция.

По време на срещата се планува полемиките да бъдат ориентирани още веднъж към енергийните цени за европейските консуматори. С утвърдената българска позиция се акцентира, че динамичността на цените на силата и енергоносителите в Европа е съществено предизвикателство, което оказва все по-видим негативен обществен и стопански резултат върху бизнеса и семействата в Европейски Съюз. Съобщаваме за положени оптимални старания за гарантиране на ефикасна отбрана от повишението на цените за потребителите посредством осъществяването на Програма за компенсиране на всички небитови крайни клиенти на електрическа сила, от м. октомври 2021 година,съобщават от кабинета.

Интензивно се работи за подготовката на механизъм за компенсиране на битовите консуматори на природния газ, в това число и за м. декември 2021 година, като за средствата е нужна нотификация от Европейска комисия и решение на Министерския съвет. По отношение на обезщетенията за електрическа енергия за небитови консуматори, таванът от 30% се трансформира до не повече от 250 лева./МWh след извършени съвещания с бизнеса и способените институции.

На съвещанието ще бъде разисквана и политиката за енергийната успеваемост, като един от целите на Европейски Съюз по пътя към климатична индиферентност. В рамките на взаимна работна сесия на министрите на енергетиката с министрите на околната среда на Европейски Съюз, ще бъдат извършени полемики, свързани с енергийния и екологичния преход към климатична индиферентност на Европейски Съюз. За подкрепяне на зеления преход, с позицията е посочено, че България преглежда с нужното внимание планирането на стратегическите дейности за справяне с провокациите, свързани с измененията в климата посредством слагането на акцент върху повишението на енергийната успеваемост. Повишаването на енергийната успеваемост следва да се третира освен като устойчива опция на производството на сила, само че и като източник на сила.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР