Министерският съвет одобри национална научна програма „Иновативни нискотоксичии биологично активни

...
Министерският съвет одобри национална научна програма „Иновативни нискотоксичии биологично активни
Коментари Харесай

МС одобри национална научна програма

Министерският съвет утвърди национална научна стратегия „ Иновативни нискотоксичии биологично дейни средства за прецизна медицина “ (БиоАктивМед), оповестиха от държавната пресслужба.
С осъществяване на програмата се чака проучванията да доведат до основаване на нови и значително усъвършенствани артикули, получени от естествени източници. Следва да се разработят нови методологии за проучване на биологично дейни субстанции и да се дефинира качеството и приложимостта им, като нови артикули за задачите на персонализираната и превантивна медицина.
Успешното създаване на различни подходи в битката против инфекциозни, невродегенеративни и злокачествени болести ще способства за възстановяване на качеството на живот на популацията. Също по този начин, ще понижи натиска върху здравната и обществената система посредством усъвършенстване и понижаване на медицинските разноски при мултирезистентни инфекции, както и интервалите на неработоспособност на засегнатите, което се чака да докара до стопански и обществени изгоди за страната.
Общият бюджет на програмата за интервала 2018-2021 година е в размер на 5,9 млн. лева Изпълнението й ще се следи и координира от Министерството на образованието и науката. Целта е да се реализира превъзмогване на фрагментацията в научноизследователската система, консолидиране на научноизследователския капацитет, централизация на финансови запаси за решение на значими за обществото проблеми и отбягване на двойното финансиране.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР