Министърът за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова

...
Министърът за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова
Коментари Харесай

За председателството България подписа договор с най-голямата служба за устни преводи в света

Министърът за българското председателство на Съвета на Европейски Съюз Лиляна Павлова и генералният шеф на работа " Устни преводи " на Европейската комисия Флорика Финк-Хоойер подписаха през днешния ден съглашение за административно съдействие. С него се обезпечава симултанният превод за събитията на най-високо равнище, планувани в календара на българското председателство.

Предвижда се обезпечаването на задоволително на брой упълномощени преводачи с опит, които да подсигуряват качеството на превода и поверителността на предоставените им документи и наличието на съответните съвещания. Според решение на Министерския съвет за тази активност могат да бъдат платени до 3 млн. лева Осигуряването на добър вербален превод е една от главните задания, свързани с организацията, акцентира през днешния ден Павлова.

Генерална дирекция " Устни преводи‟ на Европейската комисия е най-голямата работа за устни преводи в света. Тя обезпечава вербален превод на 24-те публични езика на Европейски Съюз, измежду които и български, както и на няколко други езици на страни отвън Европейски Съюз.

Услугата се употребява от европейските институции (Европейския съвет, Съвета на Европейски Съюз, Европейската комисия, ротационното председателство на съвета, Европейския стопански и обществен комитет, Комитета на районите, Европейската капиталова банка) и от външни ползватели (европейските служби и организации в страните членки и в трети страни в границите на контактите с ЕС).

Дирекцията се занимава само с конферентен превод. Писмените преводи се обезпечават от други служби. В дирекцията работят над 500 щатни устни преводачи и всекидневно се наемат сред 200 и 400 преводачи на свободна процедура за да се дават преводачески услуги за към 11 хиляди съвещания годишно.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР