Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов издаде заповед

...
Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов издаде заповед
Коментари Харесай

Порожанов забрани груповия лов на диви свине

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов издаде заповед за възбрана на груповия лов на дива свиня, оповестиха от агроминистерството. Решението се изяснява като мярка против навлизането в страната на диви свине, носители на вируса на африканската чума по свинете (АЧС). Заповедта на министъра влезе в действие от през вчерашния ден. Това обаче бе първият ден, в който груповият лов на дива свиня беше позволен изключително с смяна в Закона за лова, която беше оповестена на 24 юли в "Държавен вестник ".
Двете решения изцяло си опонират, само че те имат имат един и същи претекст - предотвратяване на страната от рисковата болест. Промяната в закона беше препоръчана от девет депутати. Според тях популацията от диви прасета у нас е забележителна, и с цел да се понижи рискът от разпространяване на болестта, плътността би трябвало да бъде понижена на половина. "Приетите промени и допълнения в Закона за лова и запазване на дивеча, които регламентират груповото ловуване на дива свиня през летните месеци отвън до момента избрания период, са незадоволително добре съобразени и съветвани по повод сигурността при провеждането на ловните излети, обосновават се от Министерството на земеделието.
Оттам разясняват, че сега буйната растителност и плътната листна маса в горските територии мощно лимитират видимостта, а респективно сигурността на лова. Това е сериозна причина за пораждане на произшествия както за участниците в лова, по този начин и крие опасности за живота и здравето на пребиваващите в гората горски служащи, туристи, гъбари, билкари и други. Освен това направените промени в Закона за лова и запазване на дивеча не са съобразени и с хуманното отношение към типовете дивеч, обитаващи горските територии. Приплодите на дивите животни от тази пролет няма да могат да бъдат опазени от ловните кучета. Започва размножителният интервал на сърната, а през септември следва и този на благородния елен, допълват от министерството.
Съществува заплаха груповият лов на дива свиня да докара до съществени загуби на главните ловни типове, компрометиране на към този момент контрактувани трофейни ловни излети за доблестен елен от страна на задгранични ловци и съществени финансови вреди. Като мярка за понижаване на популацията от дива свиня поради заплахата от пораждане и разпространяване на африканска чума по свинете се предлага усилване на подборния лов от място.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР