Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева ще се

...
Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева ще се
Коментари Харесай

Министър Танева ще се срещне с еврокомисар Витянис Андрюкайтис в Брюксел

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева ще се срещне с европейския комисар по опазване на здравето и сигурност на храните Витянис Андрюкайтис, оповестиха от аграрното министерство.

Тя ще го запознае с подхванатите от България ограничения за ограничение на болестта Африканска чума по свинете (АЧС). Срещата ще се организира в Брюксел.

Болестта на първо време стартира в Северна България и продължава да превзема нови територии от страната. Вече прескочи и Стара планина и има случаи и в Южна България.

Все още страната не дава пояснение по какъв начин е влезнала у нас, само че разпространяването й може да докара до очистване на производството на свинско месо в България, споделят специалисти.
Появата на тази болест в дребни частни стопанства може да бъде обяснена, само че по какъв начин е влезнала в затворените стопанства, в които има най-голям биологичен надзор - и за хората, и за храната.

Преди дни еврокомисарят по опазване на здравето и сигурност на храните Витянис Андрюкайтис съобщи, че умъртвяването на инфектираните с африканска чума свине е единственият метод за преодоляване на обстановката в България. Той обаче предизвести, че вирусът е доста рисков за прасетата и сега няма ваксина против него. А заболяването се популяризира и измежду дивите свине и най-вероятно е пристигнал в България от Румъния, а там от - Украйна и Молдова.

Болестта обаче върлува освен у нас. По данни от Европейската комисия, случаите на африканска чума по домашните прасета от началото на годината до края на юни са 134 в Румъния, 16 в Италия, 7 в Полша и 4 в Литва. При дивите свине вирусът върлува най-силно в Полша, където случаите от 1 януари до 23 юни са 1326, в Унгария са 744, Белгия - 477, Румъния и Литва - по към 290, а в България - 12.

До момента в международен проект няма създадена ваксина за болестта африканска чума по свинете. Някои страни в Северна Европа, където свиневъдството е водещ бранш, търсят различни решения за противопоставяне на болестта.

В началото на юли излезе известие, че българската компания "Хювефарма " (Huvepharma) е получила в Съединени американски щати извънреден лиценз за разработка на пробна ваксина против заболяването африканска чума по свинете. Той е възложен от Дeпapтaмeнта пo зeмeдeлиe нa Cъединените щати, след едномесечно събиране на отзиви oт зaинтepecoвaни лицa.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР