Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов ще даде извънреден брифинг

...
Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов ще даде извънреден брифинг
Коментари Харесай

Извънреден брифинг на здравния министър

Министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов ще даде ексклузивен брифинг в 17:00 часа, заяви държавната пресслужба. В конференцията ще вземат участие шефове на лечебни заведения и членове на Националния действен щаб. Час преди плануваните изказвания от Министерски съвет оповестиха, че министър председателят Борисов се е срещнал с представители на щаба, само че като се изключи че са изброени участниците в работната среща, вести в известието няма. Самият Борисов също си пусна видео във " Facebook ", съпроводено с думите:

" Целият свят е в пандемия. Здравната ни система се бори героично сега. Винаги преди всичко, във всяко едно наше деяние са стояли животът и здравето на българите. Радвам се, че имаме и доста оздравели. В същото време следим и % на инфектираните. С нито една мярка не би трябвало да прекалява, необходим е баланс. За да бъдат увеличени приходите и пенсиите, с цел да оказваме помощ на бизнеса, даже за закупуването на имунизациите или за поддръжката на болничните заведения –за всичко това би трябвало да имаме работеща стопанска система. Обсъждаме настоящата конюнктура със здравния министър и членовете на Националния действен щаб. Всеки отчет на лекарите се проучва деликатно ".

Правителството е под усилващ се напън да наложи локдаун, само че до този миг дава сигнали, че твърдо ще държи страната отворена, а министър председателят Бойко Борисов не дава и дума да се отвори за ограничавания. Локдаун за 3 седмици изиска и НФСБ, съдружен сътрудник на ГЕРБ. От " Обединени Патриоти " разясниха пред " Сега ", че по тематиката не е провеждан съдружен съвет, така че няма единодушие за никакви нови ограничения.

България е трета в ЕС/ЕИП по смъртност за миналите 14 дни след Белгия и Чехия, демонстрира информация на на Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите. У нас смъртните случаи са 17.4 на 100 000 души. Пет следващи дни имахме над 110 умряли, а през днешния ден броят на жертвите е обичайно невисок - 42, поради забавянето в отчитането на данните от почивните дни. Утре обаче евентуално ни следва следващата трагична статистика.

Единствената смяна в ограниченията, която се разисква в последните дни, е в посока на тяхното облекчение - да отпадне карантината за контактни лекари, защото няма кой да работи в лечебните заведения, както и да се понижат още веднъж зелените коридори за възрастни в аптеките и питателните магазини.

Правителството поставя и много несполучливи старания да реорганизира болничната система, с цел да посрещне вълната от заболели. След като седмици наред не успяваше да убеди лечебните заведения да изпълнят разпорежданията да заделят 10, а след това и 20% от леглата си за COVID-19, предходната седмица здравният министър спусна ново предписание - да се обособят чисти лечебни заведения във всеки регионален град, където да се лекуват хора без ковид, въпреки че в сегашния безпорядък е все по-трудно да се вършат каквито и да било промени. За София да вземем за пример чистата болница би трябвало да бъде ИСУЛ, само че в нея по данни на НЗОК от 15 ноември има 69 пациенти с ковид и не е ясно те къде ще отидат. Срокът за установяване на чисти лечебни заведения беше краят на предходната седмица, само че няколко области оповестиха, че не могат да се оправят със заповедта на министъра.

Другите нерешени въпроси са свързани с електронните посоки и известяването за карантина с есемес. Известяването с есемес бе регламентирано в закона за здравето, само че единствено на първо четене, а сега РЗИ прецизира какво тъкмо да написа в известието. Е-направлението пък сякаш е готово, само че нужният за въвеждането му анекс към националния рамков контракт още не е подписан. Там е доста евентуално подписването още веднъж да се отсрочи, защото откакто се реализира сложен консенсус за е-направленията, породи спор към цената на PCR тестванията - част от същия анекс. Касата се пробва да поправя цената, на която заплаща - 60 лева, евентуално в посока нейното понижение, защото съгласно шефа Петко Салчев и 60 лева са доста за тест, чиято доставна цена е 17-25 лева Другите участници в договарянията обаче са изрично срещу. Така гладко въвеждането на е-направление за тест се отсрочва за края на годината, за когато има и висящо заричане от ГЕРБ да се вкара електронна рецепта.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР