Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков, директорът на Изпълнителната агенция

...
Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков, директорът на Изпълнителната агенция
Коментари Харесай

Изслушват министър Хинков извънредно в здравната комисия

Министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков, шефът на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов и шефът на „ Информационно обслужване “ АД Ивайло Филипов ще бъдат изслушани през днешния ден в Комисията по опазване на здравето в Народното събрание на изключително съвещание.

Предметът на полемиката ще е единствено един: въведеното на 16 октомври наложително изписване на „ бели “ е-рецепти за антибиотици и противодиабетни лекарства и съпътстващите го проблеми.

Припомняме, че от въвеждането на наложителното изписване на антибиотици и медикаменти за диабет на електронна рецепта на 16 октомври са регистрирани голям брой върнати пациенти от аптеките с неизпълнени предписания с гледище за смяна на лечението и то под напън. Сред аргументите за връщане са: липса на медикамента, неоткриване на рецептата в софтуера, несъвпадение с кодовете на медикаментите и други, показаха от там. „ Наблюдава се и напън за смяна на лечението на пациента от страна на фармацевта, макар че това е право на лекаря в полза на пациента, а не обвързване, вменено му от фармацевта “, споделиха в позицията си от БЛС.

Според съсловната организация въвеждането на електронната рецепта е довело до дискриминация на над 2/3 от лекарите в България, които не могат да употребяват софтуера, включително и всички медици от едно от най-невралгичните звена в системата – Спешна помощ.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР