Министърът на здравеопазването на Южна Корея предупреди за заплаха за

...
Министърът на здравеопазването на Южна Корея предупреди за заплаха за
Коментари Харесай

Сеул се опасява от разрастване на стачката на лекарите

Министърът на опазването на здравето на Южна Корея предизвести за опасност за живота на пациентите, откакто професори по медицина обявиха, че може да се причислят към стачкуващите младши лекари, които вземат участие в триседмичната стачка, довела до безпорядък в опазването на здравето, съобщи Агенция Франс Прес.


Хиляди стажант-медици напуснаха работа на 20 февруари в символ на митинг против проектите на държавното управление за внезапно увеличение на броя на лекарите, което съгласно него е от значително значение за превъзмогване на дефицита и обслужване на бързо застаряващото население на Южна Корея. Лекарите настояват, че това ще утежни качеството на услугите.

Правителството подреди на медиците да се върнат или да бъдат изправени пред съда и предприе ограничения за краткотрайно лишаване на лекарските лицензи на тези, които откажат да се подчинят, като в същото време предложи тласъци и сътвори гореща линия, с цел да поддържа всички, които не се подчинят на митинга.

Тази седмица преподаватели от медицинския факултет на един от най-хубавите университети в страната обявиха, че ще подадат всеобща оставка идната седмица, в случай че държавното управление не откри " рационален пробив " за преустановяване на обстановката.

" Изразявам сериозна угриженост по отношение на това решение ", съобщи министърът на опазването на здравето Чо Кьо Хонг, като прикани професорите - които са и старши лекари в доста лечебни заведения - да оказват помощ на стачкуващите си сътрудници да се върнат на работа, а не да се причисляват към тях на барикадите.

" Това ще съставлява опасност за здравето и живота на пациентите ", добави той.

Но Асоциацията на професорите по медицина в Корея съобщи, че старшите лекари работят интензивно, с цел да оказват помощ на лечебните заведения да дават съществени услуги в изискванията на прекъсване на работата.

Професорите " се надяват на бърз край " на спора, обявиха от организацията, само че предизвестиха, че в случай че държавното управление не седне " абсолютно " на масата за договаряния, към прекъсването на работа може да се причислят още лекари.

Сеул активизира военни медици и милиони долари от държавните запаси, с цел да облекчи обстановката.

Правителството упорства от идната година в медицинските учебни заведения да бъдат одобрявани по 2000 студенти годишно, с цел да се оправи с казуса, който назовава едно от най-ниските съотношения сред броя на лекарите и популацията измежду развитите страни.

Лекарите споделят, че се притесняват, че промяната ще утежни качеството на услугите и здравното обучение, само че поддръжниците упрекват медиците, че се пробват да запазят заплатите и обществения си статус.

Според южнокорейските закони лекарите не могат да стачкуват, а Министерството на здравеопазването изиска от полицията да проверява хората, свързани със прекъсването на работа.

Планът се радва на необятна социална поддръжка, само че ново изследване на локалните медии демонстрира, че 34% от хората желаят държавното управление да договаря, с цел да постави завършек на стачката. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР