Министърът на здравеопазването на Португалия Марта Темидо подаде оставка след

...
Министърът на здравеопазването на Португалия Марта Темидо подаде оставка след
Коментари Харесай

Здравният министър на Португалия подаде оставка заради закриване на спешните акушерски служби

Министърът на опазването на здравето на Португалия Марта Темидо подаде оставка след голям брой рецензии против решението й да затвори краткотрайно незабавните акушерски служби, което постанова рисково превозване на бременни дами сред лечебни заведения, съобщи Ройтерс.

В изказване във връзка оставката Министерството на здравеопазването съобщи, че Темидо е решила да се отдръпна, тъй като е „ схванала, че към този момент няма условия да остане на поста “.

В настрана изказване министър-председателят Антонио Коста сподели, че е приел оставката й и благодари на Марта Темидо за работата й, която включва организирането на сполучлива имунизационна акция против COVID-19.

Правителството предприе мярката за затваряне на незабавните акушерски услуги, изключително през почивните дни, защото няколко лечебни заведения не разполагаха с задоволително лекари през лятната почивка.

Опозиционни партии и общини подлагаха на критика министъра, тъй като от време на време се постанова бременни дами да пътуват надалеч до други лечебни заведения и това е обвързвано с риск за бременността им.

Оставката на Темидо пристигна часове откакто се появиха известия, че бременна жена е умряла в събота, откакто е получила миокарден инфаркт по време на пренасяне с кола за спешна помощ от основната болница на Лисабон „ Санта Мария “, в която не е имало свободни места в неонатологичното поделение, до друга болница, също в столицата.

Марта Темидо стана министър на опазването на здравето през октомври 2018 година и предходната година беше измежду най-популярните членове на държавното управление с помощта на триумфа на имунизационната акция съгласно изследвания на публичното мнение.

Напоследък обаче нейният престиж спадна заради проблеми с личния състав, както и с други проблеми в доста държавни лечебни заведения, откакто хиляди лекари показаха по този начин наречения „ отвод от отговорност “, като се позоваха на неприятни условия на труд и изключителна отмалялост.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР