Министърът на вътрешните работи Младен Маринов отхвърли твърденията, че полицията

...
Министърът на вътрешните работи Младен Маринов отхвърли твърденията, че полицията
Коментари Харесай

Министър Маринов се видя в чудо заради COVID-19: В дългогодишната ми полицейска практика не съм...

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов отхвърли изказванията, че полицията получава безотговорен достъп до телефони и интернет връзки с дадените й нови пълномощия в Закона за изключителното състояние. Той увери, че текстовете засягат достъпа до трафични данни единствено в случаите на отказана или нарушена карантина.

"Да внеса малко изясненост - няма такава заплаха изрично, законът за СРС е извънредно непоколебим. Промяната касае достъпа до трафични данни, които се отнасят само и единствено до локализиране на клетката, с която телефона прави връзка.

И това се ползва в случаите, в които жителят отклонява карантина или се отклонява от нея, естествено, става по процедурата, която минава през арбитър.

Няма заплаха да се злоупотреби с неприкосновеността на личността и свободното напредване.

Това се отнася към лица, които с безотговорното си държание заплашват останалите ", посочи министърът във връзка първичните изказвания, че това ще се прави без правосъден надзор.

Маринов посочи, че има формирани над 130 досъдебни производства против лица, които нарушават наложената изолацията.

"И отново желая да употребявам екрана, да предупредя тези, които нарушават - наказването не е малко - до 5 години отнемане от независимост и от 10 до 50 хиляди лв. санкция . Но не това най-важното, с тези дейности те заплашват в доста сериозна степен обществото.

Дори в моята дълга полицейска процедура рядко ми се е случвало да ми се обаждат и да ми споделят: "Комшията ми прави еди какво си ". Докато в този момент се обаждат и споделят: "Завърна се от Италия и не съблюдава карантината ", добави той в предаването "Референдум " на Българска национална телевизия.

Досега телефонните оператори бяха длъжни да пазят трафичните данни за клиентите си за 6 месеца, само че ги предоставяха единствено при положение на закононарушение или подобен, който заплашва националната сигурност.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР