Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов представи постигнатото от страната

...
Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов представи постигнатото от страната
Коментари Харесай

Калин Стоянов на форум в Брюксел: За 9 месеца сме осъдили 809 каналджии

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов показа постигнатото от страната ни на Международна конференция, инициирана от еврокомисар Илва Йохансон. Форумът събра в Брюксел 415 участници – представители на 57 страни, оповестиха от Министерството на вътрешните работи.

Анализите показват, че над 90% от лицата, участващи в каналджийските мрежи на наша територия, не са български жители, а главната част от приходите от тази незаконна активност се генерира извън страната ни, заключи в изявлението си пред интернационалния конгрес в Брюксел министър Стоянов. „ От началото на годината са формирани 1277 досъдебни производства за подкрепяне на противозаконното прекосяване на границата и противозаконния престой в страната, което е с съвсем 60% повече от същия интервал на предходната година. Почти половината от всички досъдебни производства са формирани през последните месеци, след влизането в действие на новите законодателни промени. Само в интервала от август до октомври са конфискувани над 400 МПС, употребявани за транспортиране на мигранти. Съществено е повишен и броят на постановените присъди за такива закононарушения. За първите девет месеца на тази година са наказани 809 лица, което е с 31% повече от цялата предишна година и три и половина пъти повече от цялата 2021 г “. 

Международна конференция за основаването на Глобален алианс за противопоставяне на каналджийството събра през днешния ден в Брюксел 415 участници – представители на 57 страни. „ Участието ми в този конгрес е извънредно висока оценка, голямо доверие и самопризнание за България, за чиновниците на Министерство на вътрешните работи и в частност за мен “, съобщи Калин Стоянов.



Българският вътрешен министър даде информация за дейните дейности, подхванати от страната ни, и постигнатите резултати в противодействието на този тип закононарушения. Той напомни, че България е ангажирана с защитата на една от основните външни граници на Европейски Съюз – тази с Република Турция. Именно по тази причина българската гранична полиция, подкрепена от Фронтекс и страните членки на Европейски Съюз, работи интензивно за предварителна защита на противозаконните прекосявания както на вход, по този начин и на излаз, за ограничение на вторичните придвижвания. Резултатите - за първите 10 месеца на тази година са предотвратени над 170 000 опита за нелегално прекосяване на границите, което е с 21% повече от същия интервал на предходната година. „ Наред с това прилагаме комплекс от ограничения навътре в страната. Засилихме обмена на информация в действително време, организираме профилирани полицейски интервенции, като задачата ни е дейно наказателно гонене на каналджиите. Активно работим и за противопоставяне на обвързваните с каналджийството закононарушения - потреблението на неистинен и подправени документи, контрабандата на артикули и други “, добави министър Стоянов.

Той акцентира, че постигнатите резултати се дължат и на интензивно взаимоотношение с партньорските служби на страните членки и други основни сътрудници. „ Ползваме в цялостна степен потенциала на Европол за продан на информация във връзка с противозаконната миграция. Обменените известия през SIENA по тази линия от началото на годината са съвсем 3000 - 24% повече от цялата предишна година. От октомври 2022 година двама гост-служители на европейската полицейска работа са ситуирани в България, покрай българо-турската граница, за вторични инспекции за сигурност и подкрепяне на националните способени органи посредством осъществяване на кръстосани инспекции в базите данни на Европол. В тази посока от началото на септември работи и основаната целева оперативна група за битка с каналджийството. За момента са разпознати взаимни случаи, засягащи България, Румъния, Гърция и Молдова.

Министър Стоянов удостовери готовността на България и за засилено двустранно съдействие и като образец изведе двустранния План за деяние с Австрия, чието осъществяване докара до усилване на взаимната ни работа за предварителна защита на противозаконната миграция. Водени от убеждението, че ангажирането на всички сътрудници по миграционните направления остава една от най-важните ограничения, България отдава огромно значение на разговора и съдействието с непосредствените си съседи, както и с страните на генезис на мигрантите, открити на наша територия, разяснява още министърът. Поддържа се непрекъснат разговор на политическо и професионално равнище с сътрудниците от Турция, вследствие на който от септември насам се следи трикратно понижение на броя на опитите за нелегално прекосяване на границата. В този подтекст доста интензивно се употребяват и възможностите на тристранния контактен център на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " (в който вземат участие България, Турция и Гърция). Приоритет е съдействието със Сърбия и Република Северна Македония.

„ Опитът на България в противодействието на каналджийството демонстрира, че могат да се реализират резултати, когато подхождаме всеобхватно и прилагаме комплекс от съгласувани ограничения на всички равнища – добра законодателна рамка, предвиждаща съответни санкции за причинителите, оптимална съгласуваност на национално равнище, възползване в оптималната степен от опциите на интернационалното полицейско съдействие. България поддържа желанията на Европейска комисия да ускори общия отговор в битката с каналджийството и ще продължи да бъде деен и благонадежден сътрудник в предварителната защита и противодействието на това събитие “, съобщи в умозаключение българският вътрешен министър.

Създаването на Глобален алианс за противопоставяне на каналджийството и провеждането на конференция на тази тематика беше несъмнено от министър Калин Стоянов като значим знак за цялостния ангажимент на Европейска комисия в подкрепяне на напъните на страните членки за по-ефективен и фокусиран отговор на сериозното предизвикателство. В изявлението си в границите на втория панел на интернационалната конференция – „ Отговор на каналджийството “, той акцентира: „ Единственият метод да се противопоставим сполучливо на тези незаконни дейности е да бъдем също толкоз дейни в съдействието между тях “. Това включва както взаимоотношение сред правоприлагащите органи на страните членки, по този начин и с сътрудниците отвън Европейския съюз. Ключова е и взаимната работа с Европейските организации в региона на правораздаването и вътрешните работи, изключително Европол - уточни министър Стоянов. Той поддържа предлаганото от Европейска комисия актуализиране на правната рамка, което по думите му „ ще помогне да засилим нашия групов отговор, с цел да подсигуряваме, че тези, които вземат участие в противозаконни действия, възползвайки се от уязвимостта на мигрантите, ще бъдат осъдени с задоволителна суровост “.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР