Министърът на външните работи Светлан Стоев прие посланика на Азербайджан

...
Министърът на външните работи Светлан Стоев прие посланика на Азербайджан
Коментари Харесай

Кога да очакваме азерския газ

Министърът на външните работи Светлан Стоев одобри посланика на Азербайджан Хюсейн Джалал Оглу Хюсейнов, с който разиска тематики от двустранните връзки, в това число в областта на стопанската система, културата, превоза и енергетиката, оповестиха от Министерство на външните работи.

България отдава огромно значение на връзките с Азербайджан и се надява на тяхното по-нататъшно подсилване и задълбочаване. Българската страна прави оценка високо съществуващия деен политически разговор с Азербайджан, който се развива в атмосфера на другарство и благосклонност. По време на срещата бе изразен съвместен интерес за задълбочаване на двустранното съдействие и усилването на търговско-икономически връзки.

„ Значителен капацитет за съдействие съществува в региона на енергетиката и енергийните доставки ”, акцентира българският външен министър. Доставките на азербайджански газ и на синьо гориво от Южния газов кулоар са неразделна част и изискване за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ за България.

Българската страна изрази интерес и от задълбочаване на съдействието в региона на превоза и връзките с Азербайджан. Според министър Стоев двете страни би трябвало да се възползват от географското си състояние за създаване и по-нататъшно възстановяване на инфраструктурата сред Европа и Азия. Нови благоприятни условия за България и страните-членки на Европейски Съюз в търговско-икономически аспект дава и ЖП връзката Баку–Тбилиси–Карс, която започва през октомври 2017 година

От своя страна дипломат Хюсейнов изрази предпочитание българският народ да научи повече за Азербайджан, за културата и историята на страната, акцентирайки, че контактите сред двата народа са от особена значимост.

В умозаключение българският външен министър увери Хюсейн Джалал Оглу Хюсейнов, че може да разчита на съдействието на Министерство на външните работи на Република България по всички тематики от общ интерес.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР