Министърът на външните работи Светлан Стоев одобри инициативата на Дипломатическия

...
Министърът на външните работи Светлан Стоев одобри инициативата на Дипломатическия
Коментари Харесай

Кръщават Дипломатическият институт на един от най-ярките представители на българската дипломатическа общност

Министърът на външните работи Светлан Стоев утвърди самодейността на Дипломатическия институт да носи името на Иван Станчов – един от най-ярките представители на българската дипломатическа общественост, който загубихме на 24 ноември 2021 година

Дипломат, държавник, интелектуалец, човеколюбец и най-много изтъкнат българин, със своя персонален образец Иван Станчов успяваше да въодушевява всички, които имаха достойнството да го познават или да работят с него.

Измежду многото и разнообразни образци за приноса му за развиването на актуалната българска дипломатическа работа е това, че той бе един от първите идеолози на основаването на Дипломатическия институт към Министъра на външните работи на Република България.

В интервала 2010-2015 година Иван Станчов бе Почетен ръководител на Националния съвещателен съвет на Дипломатическия институт – време, в което с големия си престиж той обилно способства за създаване на дипломатическата школа и представляваше въодушевяващ пример за младите генерации български дипломати.

От 2015 година Дипломатическият институт към министъра на външните работи вкара практиката участниците във всеки Курс по дипломация за стажант-аташета да избират за собствен патрон заслужили персони от българската дипломатическа история. Вече няколко випуска носят имената на Симеон Радев, проф. Иван Шишманов, Св. Св. Кирил и Методий, Марко Балабанов и Стоян Петров-Чомаков, чиито ученици са младото попълнение на българската дипломатическа работа. Тази традиция реализира нужната връзка на съвременността с предишното и въодушевява посредством образеца на национализъм и професионализъм.

Иван Станчов принадлежи към популярна фамилия български дипломати. Дядо му Димитър Янев Станчов е един от първите ни дипломати, дипломатически сътрудник на България в Румъния (1894 – 1895), Австро-Унгария (1895 – 1897) и Русия (1896 – 1906), министър на външните работи (1906 – 1908) и министър-председател (1907). Баща му Иван Димитров Станчов е в българската дипломатическа работа от 1928 до 1944 година. Леля му Надежда Димитрова Станчова е първата българка посланик. След 47 години наложително заточение, през 1990 година Иван Станчов се завръща в България с цел да продължи дипломатическата традиция на своя жанр като дипломат във Англия и Ирландия (1991 – 1994) и външен министър (1994 – 1995).

За привършване на процеса по наименуването на Дипломатическия институт с името на Иван Станчов предстоят няколко юридически дейности.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР