Министърът на външните работи Стефан Димитров откри днес в Централния

...
Министърът на външните работи Стефан Димитров откри днес в Централния
Коментари Харесай

Министър Димитров: Войната в Украйна постави Черноморския регион на линията на ново разделение между Русия и Запада

Министърът на външните работи Стефан Димитров откри през днешния ден в Централния боен клуб в София Втората конференция на високо ниво, отдадена на сигурността в Черно море в границите на Международната Кримска платформа.

В изявлението си министър Димитров подчертава върху сериозните последствия от войната на Русия против Украйна, като посочи нуждата от социална и интернационална реакция за отбрана на главните полезности и правила на интернационалното право. " Войната в Украйна сложи Черноморския район на линията на ново разделяне сред Русия и Запада, като по този метод ускори стратегическото му значение с нови измерения ", съобщи българският външен министър. " Тези провокации изискват обединен, съдбоносен и систематичен отговор. Те постановат по-активно и сложно районно и интернационално съдействие, ориентирано към поддържане на сигурността, сигурността, стабилността и свободата на корабоплаването в Черноморския район ", посочи той.

" Една политическа визия за бъдещето, която би могла да способства за сигурността, е Черно море да бъде заобиколено колкото е допустимо повече от демократични страни, които съблюдават върховенството на закона, пазят главните човешки права и са свободни да избират своята външнополитическа ориентировка и принадлежност “, съобщи още първият ни посланик.

Министър Стефан Димитров акцентира, че България ще продължи да поддържа Украйна в нейните старания за реализиране на обективен и резистентен мир. Той изрази поддръжката на България и за използването на украинската " Формула за мир “, като приветства самодейността на Швейцария за привикване на първата Среща на върха за мира през юни. " Очакваме този конгрес да сложи рамка за бъдещи договаряния с Русия и да дефинира ясна пътна карта на основата на правилата на Формулата за мир, Хартата на Организация на обединените нации и интернационалното право “, съобщи министър Димитров.

" Уверен съм, че Втората конференция на високо ниво, отдадена на сигурността в Черно море, ще има значителен принос към взаимните ни старания за формулиране на съответни рекомендации за по-нататъшните стъпки за подсилване на сигурността в по-широкия Черноморски район “, заключи министърът на външните работи.

В рамките на форума министър Димитров организира срещи с Микола Точицкий, заместник-министър на външните работи на Украйна и с доктор Тобиас Линднер, държавен министър във Федералното министерство на външните работи на ФРГермания.

В откриването на конференцията, която е проведена взаимно от Министерствата на външните работи и на защитата на Република България и Министерствата на външните работи и на защитата на Украйна, в партньорство с Центъра за отбранителни тактики (Украйна), присъединяване взе и министърът на защитата на Република България Атанас Запрянов. С авансово записани видеообръщения се включиха и Дмитро Кулеба, министър на външните работи на Украйна, Антъни Блинкен, държавен секретар на Съединени американски щати, Мария Пейчинович Бурич, общоприет секретар на Съвета на Европа и Луис Алмагро, общоприет секретар на Организацията на американските страни.

Във Втората конференция по сигурността в Черно море тази година вземат участие делегации от 42 страни и 8 интернационалните организации. Участниците във форума разискват през днешния ден в София последните събития в региона на сигурността в района на Черно море, последствията от продължаващата военна експанзия на Русия против Украйна и по-нататъшните стъпки за подсилване на сигурността в района.

Форматът на Международната Кримска платформа бе основан в Киев на 23 август 2021 година по самодейност на Украйна и под патронажа на президента Володимир Зеленски. Ползва се със мощната поддръжка на Европейски Съюз и европейските държави-членки, Съединени американски щати, както и други сътрудници, и има за цел деокупация на Крим посредством ориентиране и съгласуване на напъните на интернационалната общественост за разрешаване на въпроса, обвързван с противозаконната анексия на полуострова от Руската федерация
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР