Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба посети миналата

...
Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба посети миналата
Коментари Харесай

След София в Букурещ: Защо Кулеба е по-доволен от Румъния

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба посети предходната седмица България и Румъния, с цел да потърси поддръжка за страната си, която бе нападната от Русия. В петък (22 април) Кулеба се срещна в Букурещ с премиера Николае Чука и с външния министър Богдан Ауреску. Въпросът за изпращане на оръжия на Украйна бе подложен и в румънската столица.

" Ако някоя страна пристигна при нас и каже: " Нямаме танкове, само че имаме бронежилетки ", ние разбираме, че това е вашият върховен избор, това е вашият народен интерес. В някои случаи виждаме, че страните могат да създадат нещо, само че не го вършат, тъй като не желаят да имат неприятни връзки с Русия ", съобщи Кулеба след срещата с премиера Николае Чука. Украинският външен министър сподели, че е сложил въпроса за доставки на оръжия и добави: " оставяме на страните да решат по какъв начин могат да ни оказват помощ ".

" Ако забележим, че това не се случва, ускоряваме дипломатическия и публичния напън. Това, което не одобряваме, е лицемерието. С Румъния казусът не е подобен. От началото на тази война Румъния е доста почтена, открита, другарска и дейна ", съобщи Кулеба на конференция с външния министър Богдан Ауреску.

" Оръжията, както и парите, обичат мълчанието и ние не разясняваме какво получаваме и от кое място, в случай че няма публично известие за това. Политиката на Румъния от 24 февруари насам е умна. Останалото можете да си го изтълкувате сами ", сподели ръководителят на украинската дипломация.

Запитан каква военна помощ е предоставила Румъния на Украйна и дали Румъния ще подари на Украйна своите изтребители МиГ-21, румънският външен министър Богдан Ауреску отхвърли да приказва с аргумента, че " не е добре да се приказва обществено за тези неща ", тъй като " нещата са в непрекъснато развиване ".

На 15 април румънското министерство на защитата разгласи, че Румъния стопира полетите на останалите й военни изтребители МиГ-21 Лансър заради " доста високия % на катастрофи " и ще форсира плануваната покупка на използвани изтребители F-16 от Норвегия.

" Румъния може и да не е говорила задоволително за това, което е направила ", сподели Ауреску на конференцията с Кулеба. " Румъния е извънредно виновна страна във връзка с осъществяването на интернационалните си отговорности към стратегическите си сътрудници. Нещата непрестанно се развиват и мисля, че не е добре да се приказва обществено за тези неща ", сподели румънският външен министър на конференцията.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР