Министърът на външните работи на Литва Линкявичюс нарече проекта за

...
Министърът на външните работи на Литва Линкявичюс нарече проекта за
Коментари Харесай

Литва негодува срещу незачитането в ЕС във връзка със Северен поток 2

Министърът на външните работи на Литва Линкявичюс назова плана за съветски газопровод " Северен поток 2 " образец за " пренебрежение " към основите на европейската политика .

" Северен поток 2 " ревизира здравината на съгласуваността на нашата (европейска, б. р.) политика. В Европейския съюз се договорихме за общи енергийни правила, за диверсификацията на енергийните източници, тъй че да не подвластен единствено от един източник. Това е много елементарен принцип, който не се съблюдава и не се ползва. " Северен поток 2 " е образец за неуважение на основите на нашата политика и единение ", отговори той на въпрос на публицист по какъв начин газопроводът визира Литва и останалите страни от Прибалтика.

Той добави, че тези правила към този момент са довели до прекъсване на плана " Южен поток ".

Министърът също по този начин изразил мнение, че опасността от Русия съществува, само че за Литва нямало директна опасност, защото е част от НАТО и Европейския съюз.

" Въпреки това в района се следи неустойчивост, а в политически речи се употребяват военни причини. Това буди безпокойствие и би трябвало да разберем това като предизвикателство и да отговорим ", заключи той.

Проектът " Северен поток 2 " включва строителтвото на две тръби с общ потенциал от 55 милиарда куб. метра газ годишно от съветското крайбрежие, по дъното на Балтийско море, до крайбрежията на Германия. Новият газопровод се планува да бъде издигнат наоколо до съществуващия " Северен поток ". Завършването на плана е планувано за края на 2019 година

Освен Литва, срещу реализирането на плана се афишира Украйна, която се притеснява от загубата на приходите си от преноса на съветски газ, Съединени американски щати, които интензивно лобират в Европейски Съюз за своя полутечен природен газ, както и някои други страни. Австрия и Германия поддържат плана.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР