Министърът на туризма Стела Балтова и заместник-министър Ирена Георгиева проведоха

...
Министърът на туризма Стела Балтова и заместник-министър Ирена Георгиева проведоха
Коментари Харесай

Министър Балтова обсъди с туроператорите как да се усвоят бързо отпуснатите средства

Министърът на туризма Стела Балтова и заместник-министър Ирена Георгиева организираха среща с представители на протестиращите туроператори, на която бяха разисквани методите за допустимо най-бързото асимилиране от бранша на отпуснатите за туризъм средства. Лидерите на главните професионални организации – ОБТ, АБТТА, БАТА и Сдружение „ Туризъм “ бяха осведомени в детайли от министър Балтова по отношение на осъществената от Министерството на туризма досега работа по приготовление на схемите за разпределение на средствата за туризъм.

С актуализацията на Закона за бюджета на Република България в последния ден на 46 Народно заседание за туризъм бяха избрани 70 млн. лв., само че не бяха написани съответни ограничения и правила за реда, изискванията и точните критерии за разпределянето им. Поради неразбираеми и прекомерно общи формулировки, беше належащо да бъдат извършени редица правни и експертни съвещания, а част от средствата не могат да бъдат разпределени преди да бъдат осъществени законови промени след съставяне на бъдещия парламент.
 Туроператорите чакат сложна зима Туроператорите чакат сложна зима
Туроператорите чакат сложен и изпълнен с провокации зимен сезон, осведоми БНР. Има риск обичайните за зимата туристи от Ве...

“Ние бяхме сложени в тази невиждана обстановка поради решение на Народното събрание, което с актуализацията на бюджета за 2021 година позволи грешки и празноти, чиито плодове берем сега, ” посочи по-рано и заместник-министър Ирена Георгиева пред протестиращите.

Министерството на туризма работи без закъснение и редом създава няколко схеми, по които да бъде в съгласие разходването на тези средства, които не са съответно написани в закона.

Само за 30 млн. от тези 70 млн. лв. има съответно посочена скица (чл.112), която все още Министерството на туризма към този момент създаде, според посоченото в закона и внесе за нотификация от Еврокомисията. Паралелно с това, министерството работи и по подготовката на разпореждане на Министерски съвет (ПМС) за схемата, с цел да може с излизането на известието държавната помощ незабавно да бъде отворена за кандидатстване.

Относно останалите общо 40 млн. лева, Министерството на туризма работи интензивно, с цел да се откри метод по какъв начин те да стигнат оптимално бързо до туристическия бранш, за който са предопределени. За част от тези средства, министерството е подготвило друга съответна скица за 6 млн. лв., предопределена единствено за туроператори, за даване на безплатна помощ за възобновяване на средства от клиенти по неосъществени пътувания в резултат на COVID-19. Разработена е също и скица на стойност 30 млн., в основата на която е заложен правилото за компенсиране на загуби, зародили от директно или индиректно ограничаване в активността на предприятията, вследствие от въведените анти-COVID ограничения.
 Прекратява се кандидатстването по 3-та фаза на държавната помощ на туроператорите Прекратява се кандидатстването по 3-та фаза на държавната помощ на туроператорите
Обнародваните на 16.09.2021 в Държавен вестник промени в Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република Бъ...

 

 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР