Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова ще представи

...
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова ще представи
Коментари Харесай

Комитова ще представи възможностите за улесняване на процедурите за строителни разрешения

Министърът на районното развиване и благоустройството Виолета Комитова ще показа опциите за улеснение на процедурите за строителни позволения, оповестиха от министерството.

В срещата ще вземат участие също заместник-министърът Иван Шишков и началникът на ДНСК Влади Калинов.

От Координационния съвет на браншовите организации в строително-инвестиционния бранш оповестиха, представени от пресцентъра на Камарата на архитектите в България, че ще работят за облекчение на процедурата по издаване на позволение за градеж и показаха, че самодейността за нормативна промяна ще се развива редом в две посоки.

По-дългосрочният и коренен проект включва основаването на напълно нов закон под формата на кодекс, който да сплоти и размени функционалностите на в този момент настоящите Закон за устройство на територията /ЗУТ/, Закон за районното развиване, Закон за устройството и застрояването на Столичната община и Закон за устройството на Черноморското крайбрежие. В по-краткосрочен аспект се планува да бъдат препоръчани незабавни промени в тази посока в Закон за устройство на територията.

Проектът за изменение и допълнение на Закон за устройство на територията ще бъде създаден и координиран в съдействие с Направление " Архитектура и градоустройство " (НАГ) към Столична община и по-късно импортиран за разглеждане в Министерството на районното развиване и благоустройството.

В момента процедурите по издаване на позволение за градеж са тромави и продължителни, защото се изисква координиране и утвърждение на всички планови елементи в разнообразни административни звена, показват от Камарата. Издаването на документа лишава от 3 до 5 месеца, което затруднява капиталовия развой. Необходима е оптимизация на процедурата, която да контролира функционалностите и да разпредели вярно отговорностите сред всички участници в строително-инвестиционния бранш. За тази цел се предлага използване на немския опит, при който процедурата е доста облекчена и се изисква по-малък размер документи. В Германия позволение за градеж се получава след одобрение на идейния план и сходството му с предвижданията на градоустройството. В техническата и работната фаза на плана, отговорността за качеството и пълнотата на обособените елементи е на основния архитект. По този метод не се дублират дейностите на администрацията и на специалистите - създатели и консултанти на плана.

Координационният съвет е основан през есента на 2020 година за обединяването на браншовите организации по основните тематики и проблеми, свързани с развиването на строително-инвестиционния бранш.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР