Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова съобщи на

...
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова съобщи на
Коментари Харесай

За нова измамна схема при ремонтите на пътища разказа Комитова

Министърът на районното развиване и благоустройството Виолета Комитова заяви на брифинг, че инспекция на министерството е открила, че под прикритието на настоящ ремонт и поддръжка се прави главен ремонт на пътищата, в случай, че в договорите е записано " превантивни и настоящи поправки ". Причината е, че главният ремонт е два пъти по-евтин, изисква по-дълги гаранции - 10 години, до момента в който при настоящия те са по-малки. Установени са строителни действия, които се вършат по-скъпо, с по-малък надзор и без гаранции.

Заместник-министър Иван Шишков заяви, че е направена инспекция на три от републиканските пътища. Проверена е правата Ихтиман - Белово, за която през 2013 - 2014 година е имало направен план за главен ремонт, само че той е изработен като настоящ ремонт, при който има минимална гаранция. Вторият път е Самоков - Ихтиман, който също има план за главен ремонт, а е осъществен настоящ и третият път с сходен случай е Камчия - Югово - Лъки.

Министерството е направило и разбор на ремонта на автомагистрала " Тракия ", като за обекта през 2018 година е планувано да се направи главен, а не настоящ ремонт и плануванаъа за задачата сума е 95 млн. лв.. През 2021 година сумата, която се желае за изплащането на свършената активност, към този момент е 207 млн. лв.. 76 обекта, които са били в отчета на Агенция " Пътна инфраструктура " от края на 2018 година, са били разказани като пътища в неприятно положение и за тях е трябвало да се прави главен ремонт за 370 млн. лв., само че са били включени в програмата за настоящ ремонт. По нея същите тези пътища костват 956 млн. лв..

ДНСК е направила инспекция на всички пътища, при които се прави настоящ ремонт. Проблемите са общи и се потвърждава, че настоящият ремонт е по-скъп от главния заради спецификата на тази активност и при остойностяването на настоящия ремонт цените са най-малко два пъти са по-високи, а гаранцията е до пет години. Комитова посочи, че гаранцията на ремонта на автомагистрала " Тракия " за асфалта е три години по контракт, тъй като става дума за настоящ ремонт. Държавата всяка година отделя 300 - 400 млн. лв. за поддръжката на републиканските пътища в бюджета на АПИ.

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков заяви, че ще има инспекция, с която да се обясни за какво се прекосявало от главен ремонт към настоящ и да се потърси съответната отговорност. " Строителството е превърнато в източник на незаконни приходи ", подчерта Рашков. Той осведоми, че предходните министри на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова и Николай Нанков са призовани да се явят в полицията по инспекцията на автомагистрала " Хемус ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР