Министърът на правосъдието Надежда Йорданова коментира, че Конституционният съд ще

...
Министърът на правосъдието Надежда Йорданова коментира, че Конституционният съд ще
Коментари Харесай

КС ще потвърди, че парламентът може да закрива съдилища: Надежда Йорданова

Министърът на правораздаването Надежда Йорданова разяснява, че " Конституционният съд ще постави завършек на спекулациите дали Народното събрание може да закрива съдилища ", съобщи БНР. Според Йорданова съдът ще удостовери, че измененията в Закона за правосъдната власт, с които се закрива профилираното правораздаване, подхождат на Конституцията.

 
На въпрос дали формираното от Конституционния съд дело по искане на основния прокурор Иван Гешев, ще попречи на действието на закона, министър Йорданова съобщи, че съществуването на такова дело не стопира използването на настоящ закон.

 

Допускането на настояването на Обвинител номер едно повдига въпроса с поредицата от срокове  в Закона за правосъдната власт, свързани с преназначаването на магистрати и правосъдни чиновници, както и с прехвърлянето на делата, по които сега работят спецпрокурори и съдии, в постоянните съдилища и прокуратури.

 

Предстои Висшият правосъден съвет да реши  -  ще спре ли преназначаването и ще замрази ли всички процедури. Именно от това решение зависи дали ще бъде спазена датата 28 юли.

 

След като преодоля процедурата по допустимост, настояването на основния прокурор за противоконституционност на закриването на спецправосъдието продължава със събиране на мнения от заинтригуваните страни и от изявени адвокати. Срокът за тях е един месец.

 

След като ги получат, конституционните съдии ще обсъдят проблема и едвам тогава ще се пристъпи към решаването му. Освен едномесечният период, други периоди няма. Така единствено от волята на конституционните съдии зависи по кое време ще кажат - опонират или не на Конституцията законовите промени, с които бяха закрити профилираните съд и прокуратура.

Снимка: БГНЕС
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР