Министърът на правосъдието Десислава Ахладова проведе днес видеоконферентна среща с

...
Министърът на правосъдието Десислава Ахладова проведе днес видеоконферентна среща с
Коментари Харесай

Ахладова обсъди съдебната реформа с комисаря по правосъдие на ЕС

Министърът на правораздаването Десислава Ахладова организира през днешния ден видеоконферентна среща с комисаря по правораздаване на Европейски Съюз Дидие Рейндерс. Двамата разискаха хода на промяната в правосъдната система у нас и набелязаха редица моменти за бъдещо съдействие.

Ахладова показа пред комисар Рейндерс информация за ограниченията по осъществяване на рекомендациите от Доклада на Европейската комисия за върховенството на правото за 2020 година, в това число и проектите за промяна във връзка с отчетността и наказателната отговорност на Главния прокурор.

В отговор на въпрос от комисаря по правораздаване, министър Ахладова осведоми за стъпките, подхванати от българска страна за асортимент на европейски делегирани прокурори.

Сред другите тематики беше дигитализацията в правосъдните системи, като Ахладова очерта препоръчаните от Министерство на правораздаването ограничения в региона на въвеждането на електронно правораздаване. „ Чрез заложените ограничения за цифровизация на правосъдната система се стремим да осигурим оптималната степен на бистрота, експедитивност и успеваемост на всеки от стадиите на производствата пред съда. Очакваме посредством тях да се надградят постигнатите резултати в промяната на правосъдната система, вследствие на което да се усъвършенства отчетността и да се увеличи успеваемостта и прозрачността на органите на правосъдната власт, както и доверието на жителите и бизнеса в тях “, уточни министърът.

Двамата се сплотиха към позицията, че електронното правораздаване и отсега нататък ще остане един от главните цели, както на Европейски Съюз, по този начин и на България. Комисар Рейндерс изрази готовността на Комисията да окаже техническо подпомагане при дигитализацията на главните осведомителни масиви за жителите и бизнеса.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР