Министърът на отбраната Красимир Каракачанов препоръча да се четат историята

...
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов препоръча да се четат историята
Коментари Харесай

Каракачанов в Битоля: Да четем фактите, за да спрат историческите спорове

Министърът на защитата Красимир Каракачанов предложи да се четат историята и обстоятелствата, с цел да се преодолеят несъгласията в взаимната българо-македонска комисия, съобщи БНР.

" Не виждам смисъл в ХХI век да продължаваме да спорим на какъв език са говорили Гоце Делчев или братя Миладинови... Те самите са го написали. " - съобщи министърът в Битоля, където бе по покана на локално съдружие.

По думите му една част от членовете на комисията от македонска страна са създатели на доста научни писания, в това число и на книги с документи за Македония.

" Там е написано, документите са ясни. Спорът е политически, не е теоретичен. Историята е ясна. Който чете, схваща. Но да кажеш, че Гоце Делчев се е заявил като българин, с цел да получи български пасош (паспорт) - няма сходна нелепост. По това време в България на никого не му е трябвало пасош (паспорт), в случай че идва от Македония. Така и Гоце Делчев идва в България и отива да учи в българското военно учебно заведение. " - добави министърът на защитата.

Той посети Битоля за представянето на няколко книги на военно-историческа тема, които засягат събития и персони от общата ни история през днешния ден.

Припомняме, взаимната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и просветителни въпроси на България и Северна Македония бе основана вследствие на Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред Република България и Република Македония, подписан на 1 август 2017 година и влезнал в действие на 14 февруари 2018 година /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР