Министърът на отбраната Красимир Каракачанов, Андрей Боцев - началник на

...
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов, Андрей Боцев - началник на
Коментари Харесай

Извънреден брифинг за трагичната катастрофа: Загиналите пилоти са били опитни, единственият оцелял е вървял сам 100 метра

Министърът на защитата Красимир Каракачанов, Андрей Боцев - шеф на защитата, Петьо Мирчев - зам.-командир на Военновъздушни сили, ген. Борислав Сертов - шеф на Военна полиция, и бригаден военачалник Димитър Иванов дадоха ексклузивен брифинг във връзка нещастието, случила се на летище Крумово довечера с боен хеликоптер.

Красимир Каракачанов, министър на защитата: Първо желая да изразя своите съболезнования към фамилиите и околните на починалите. Трагедията е огромна. Хеликоптерът е изпълнявал подготвителни полети - това е било четвъртият полет за деня. Най-вероятно - това е моето персонално мнение, става въпрос за техническа щета, която е довела до рухването. Изключително рано е към момента - единствено няколко часа след нещастието, да приказваме - дано да изчакаме експертизата. В момента се прави оглед на мястото на произшествието, Военна полиция и Военна прокуратура са там.

От изказването на министъра излиза наяве, че до изясняване на аргументите за злополуката стопират полетите от авиобаза Крумово. Военно-транспортният вертолет Ми-17 е извършва полет за аварийно-спасителна работа - височината за подобен полет е обикновено да бъде такава, към 30 - 50 метра. Машината е 30-годишна и още 200 часа е можела да лети, преди да й се направи още веднъж ремонт. Хеликоптерът е водел парада на " Гергьовден " и е благосъстоятелност на авиобаза " Крумово ". Катастрофиралият вертолет е с борден номер 417. През предходната година той е минал ремонт в ТЕРЕМ " Летец " в София, има още 5 такива хеликоптери.

Двамата водачи са опитни водачи, единият е с над 600 летателни часа, другият - над 500. Капитан Пламен Пантелеев, който е 70-и набор, е от Бяла, Русенско, а капитан Стоян Неделчев е 73-и набор и е от Елхово. Единственият оживял от разрушилия се край Пловдив боен вертолет Алексей Каменов е в устойчиво положение, със строшен гален. Сам е напуснал кабината на разрушилия се вертолет и е вървял 100 метра.

Ген. Борислав Сертов - шеф на Военна полиция, сподели, че срокът за следствието е 30 дни. Няколко версии ще бъдат издигнати, рано е още да се дават изказвания в тази тенденция.

Припомняме, от Военното министерство и министър председателят Бойко Борисов изрекоха съболезнования на околните на починалите при осъществяване на служебния си дълг. В диалог с вицепремиера и министър на защитата Красимир Каракачанов Борисов разпореди да бъде осведомен за обстоятелствата и събитията, довели до случая. По отношение на ранения боен механик министър-председателят Бойко Борисов разпореди да бъде оказано цялостно подпомагане за неговото лекуване.

Източник: trafficnews.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР