Министърът на околната среда и водите Нено Димов заплашва бъдещето

...
Министърът на околната среда и водите Нено Димов заплашва бъдещето
Коментари Харесай

Нено Димов отново разгневи еколозите

Министърът на околната среда и водите Нено Димов заплашва бъдещето на националните паркове. До този извод са стигнали от Коалиция „ За да остане природа в България “ след изявлението на министъра, че строгите правила в националните паркове пречат на туризма.

Еко бранителите споделят, че паркове и надлежно туризъм в тях, съществуват само с помощта на дългогодишната, национална работа за опазването на тези нежни и скъпи места в Рила, Пирин и в Стара планина. И припомнят, че при започване на двадесети век скатовете на българските планини са оголени от сечи. И доста обитаеми места са застрашени освен от дефицит на дървесина само че и от наводнения, ерозия, надлежно от липса на вода. Това съгласно тях стряска обществото, постанова незабавното развиване на лесовъдската просвета и процедура, както и отбраната на последните места, където се срещат вековни гори, планински езера, чист въздух и живописни пейзажи.

Националите и естествени паркове и предпазената природа на България са доста значимо постижение на страната ни. Благодарение на постигнатото, ние разполагаме с генни банки и с дейно противопоставяне против отрицателните резултати на климатичните промени. Градивната работа за природозащитата е значим принос за бъдещото качество на живот на Балканите и в Европа, безапелационни са еколозите.

В обръщението им се споделя още, че с времето отбраната на планината стартира да носи редица изгоди, в това число и благоприятни условия за пълностоен, първокласен отдих. Националните и естествени паркове се трансформират в обичана дестинация на милиони българи и посетители на България. Но опазената природа е и огромна отговорност - известността на парковете значи все по-голяма опасност за тях. Масовото човешко наличие, растящите планински курорти, градежите на ски инфраструктура трансформират доста места из тези острови на дивата природа в урбанизирани зони, сечища, натоварени пътища.

В този подтекст обществен напън не от какъв да е, а от министър на околната среда и водите за намаляване на отбраната на националните паркове, е извънредно рисков казус, сигнализират от природозащитната организация; Множество проучвания през последните години демонстрират, че България губи естествен запас - чист въздух, реки, вековни гори, типове. Намалява количеството и се утежнява статуса на високопланинските езера. Този запас не е единствено народен, той е принос и отговорност към качеството на живот в Европа. Отказ от опазването му е национално изменничество и бомба със закъснител в европейски мащаб.

Това не е първият апел на министър Димов за намаляване на отбраната на национални парковете, припомнят от Коалиция „ За да остане природа в България “ Преди време теко началникът прикани депутатите за незабавни промени в Закона за предпазените територии, които да улеснят застрояването на националните паркове.

Правила в парковете би трябвало да има, изгодата им би трябвало да се разпространява интензивно и споделената отговорност за спазването им от всички - институции, жители и посетители на България, би трябвало да е пределно ясна, безапелационни са еколозите.

В същото време, грижата за предпазените територии от страна на министър Димов мъчно може да се забележи, не пропущат да отбележат бранителите на природата. И прибавят - " Въпреки непрестанния и обезкуражаващ напън на министъра за улеснение на сечи и градежи в Пирин, коалиция "За да остане природа в България " му предлага: Първо да съгласува общественото си говорене с настоящото природозащитно законодателство; Второ - да работи интензивно със структурите на подопечното си ведомство за ефикасна отбрана на националните паркове, с цел да обезпечи дълготрайно резистентен туризъм и ред други скъпи услуги, които природата предоставя; Трето - да разпространява методите за запазване на парковете - посетителите им би трябвало да схващат, че опазването на естественото завещание е сходно на това на културното - изисква внимание, правила и инвестиция.
Коалиция "За да остане природа в България " е подготвена да помогне на Министерството на околната среда и водите и на парковите администрации за модернизирането и популяризирането на ограниченията за отбрана на националните паркове, се споделя в обръщението на еколозите.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР