Министърът на околната среда и водите Нено Димов, кметът на

...
Министърът на околната среда и водите Нено Димов, кметът на
Коментари Харесай

Първият договор за екологичен транспорт е с община Русе

Министърът на околната среда и водите Нено Димов, кметът на община Русе Пламен Стоилов и изпълнителният шеф на "Общински превоз Русе " ЕАД Александър Георгиев подписаха контракт за възстановяване качеството на въздуха посредством вложения в екологичен превоз, оповестиха от пресцентъра на министерството.

Това е първият план по Оперативна стратегия "Околна среда 2014-2020 година " (ОПОС) с ограничения за адресиране на превоза като източник на замърсяване на атмосферния въздух с фини прахови частици (ФПЧ10). Общият размер на инвестицията е 46,8 млн. лев, като ОПОС обезпечава 39 млн. лв..

По плана ще бъдат закупени общо 35 електрически транспортни средства за потребностите на публичния превоз на община Русе - 20 електробуса и 15 тролейбуса. Предвижда се доставка и монтаж на 20 станции за зареждане в тролейбусно хранилище и 4 станции за бързо зареждане посредством пантографи, които обезпечават връзка сред електрически транспортни средства с контактната мрежа.

Дейностите включват създаване на нужната инфраструктура за употреба на новите транспортни средства, както и възобновяване на съществуваща контактна мрежа. По плана ще бъдат построени системи за видеонаблюдение и за информация на пасажерите в действително време. Ще бъдат интегрирани новите системи за съоръжение към съществуващите системи за ръководство и надзор на публичния превоз на община Русе.

С осъществяването на плана ще се понижи количеството излъчвания на ФПЧ10 с източник превозът от 1.62 на 0.95 тона на година. Реализирането на посочените ограничения ще способства за възстановяване качеството на атмосферния въздух за близо 137 500 поданици на община Русе, както и за осъществяване на задачите, произлизащи от националното секторно законодателство.

Срокът за осъществяване на дейностите е 40 месеца.

В крайдунавския град има 26 настоящи линии, от които осем тролейбусни и 18 автобусни линии. Транспортният парк е относително добре развъртян. Той се състои от тролейбуси с марки Ивеко, Неоплан, Рено, Шкода, Мерцедес, както и рейсове с марки Исузу, Мерцедес, Неоплан, МАН и други.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР