Министърът на околната среда и водите Нено Димов и министърът

...
Министърът на околната среда и водите Нено Димов и министърът
Коментари Харесай

България и Северна Македония подписаха Споразумение за опазването на околната среда и водите


Министърът на околната среда и водите Нено Димов и министърът на околната среда и пространственото обмисляне на Република Северна Македония Садулла Дураки подписаха Споразумение за съдействие в региона на опазването на околната среда и водите.

Министър Димов подсети, че още по време на българското Председателство на Съвета на Европейския съюз присъединението на Западните Балкани е посочено като приоритет на външната ни политика. „ България е дала напълно поддръжката си за започване на договаряния на Република Северна Македония с Европейски Съюз и се надяваме, че още през юни тази година те ще започват. Република Северна Македония ще мине по път, който България към този момент е извървяла в интервала 1997-2007 година. Натрупахме доста опит в основни сфери, свързани с околната среда, и подписаното през днешния ден съглашение е в посока шерване на опита ни – отрицателен и положителен, в тези 10 години “, акцентира министър Нено Димов. По думите му задачата е да помогнем на Северна Македония да не позволява грешките, които ние сме позволили, като в това време извлече позитивите, които ние сме съумели да реализираме. „ В последна сметка участието в Европейски Съюз не е самоцел. Целта е жителите и на двете страни да живеят по-добре. Околната среда е основен детайл от качеството на живот на всеки човек “, добави той.

Министър Садулла Дураки изрази признателност за помощта, която получава. Той акцентира, че България и Северна Македония са другарски страни. „ Сигурен съм, че ще имаме поддръжката на Република България и ще се възползваме от вашия опит “, сподели министър Дураки.

Следващите стъпки в съдействието сред двете страни ще са на експертно равнище, с цел да се приготви Северна Македония за началото на договарянията си за присъединение към Европейски Съюз.  Седмица след втория тур на президентските избори в Северна Македония, плануван за 5 май, е планувана среща, като поставените тематики са в три съответни области – запазване на водите, боклуци и биологично многообразие.  Опазването чистотата на въздуха – проблем и в двете страни, и приемането на рамково законодателство също ще бъдат в областта на внимание. В края на май министър Димов ще се срещне с македонския си сътрудник в Скопие.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР