Министърът на околната среда и водите Асен Личев направи изявление

...
Министърът на околната среда и водите Асен Личев направи изявление
Коментари Харесай

Асен Личев предупреди Сърбия да спазва еконормите

Министърът на околната среда и водите Асен Личев направи изказване във връзка със засиления публичен интерес по въпроси, свързани с построяването и действието на мини за цветни метали на територията на Сърбия наоколо до границата с България. Личев означи, че ведомството аботи интензивно по проблема и акцентира значимостта за съблюдаване на екологичните правила от сръбска страна.

Ето и цялото послание на министъра:

Още с назначението ми за длъжностен министър работя самодейно за активизиране на разговора с способените сръбски институции, в тясно съдействие и съгласуваност с Министерство на външните работи.

В началото на мандата си съм отправил покана до министъра на отбраната на околната среда на Р Сърбия за осъществяване на среща, на която да подпишем Споразумение за оценка на въздействието върху околната среда и обсъдим екологични въпроси, които са чувствителни за обществеността. Поради липса на отговор от сръбска страна на 19 август съм възобновил поканата за среща в София.

По моя и на министъра на външните работи самодейност на 26 юли 2021 година е извършена среща в Делегацията на Европейски Съюз в Белград с присъединяване на дипломати от Европейски Съюз и представители на Министерството на отбраната на околната среда. По време на срещата сръбската страна е декларирала, че документите за развиване на нова мина в Караманица за добиване на цветни метали на сръбската компания „ Босилметал “ са готови за изпращане на България според Конвенцията за оценка на въздействието върху околната среда в трансграничен подтекст (Еспоо конвенцията). Такива документи към момента не са получени в Министерство на околната среда и водите.

От българска страна неведнъж е заявявано предпочитание за приемане на информация на най-ранен стадий за всеки един план в областите минно дело, енергетика, химическа индустрия, в това число за такива, които са почнали процедура по Оценка на въздействието върху околната среда на територията на Република Сърбия в административни единици наоколо до нашата граница. С оглед на това, че няма получен отговор от сръбска страна, в това число и до този миг, Министерство на околната среда и водите уведоми Комитета по използване на Конвенцията за Оценка на въздействието върху околната среда, който ревизира Република Сърбия за нарушаване по използване на конвенцията.

В допълнение, европейските комисари Виргиниюс Синкявичюс, комисар по околна среда, океани и лов на риба и Оливер Вархеи, комисар по съседство и разширение са осведомени за терзанията, които страната ни има във връзка с обстоятелството, че Сърбия е транспонирала отчасти директивите в региона на околната среда и в частност водите. Те са осведомени също за неналичието на известия по член 3 от Конвенцията за оценка на въздействието върху околната среда в трансграничен подтекст във връзка с мини Подвирови, Поповица и Грот.

Европейските комисари в отговор са показали, че Европейска комисия деликатно следи и прави оценка годишния прогрес на Сърбия в доближаването с правото на Европейски Съюз в региона на околната среда, в това число и чрез съвещанията на Подкомитета по отношение на Споразумението за стабилизиране и асоцииране на ЕС-Сърбия, по въпросите на превоза, енергетиката, околната среда, изменението на климата и районното развиване, по време на които съвещания Комисията е сложила въпроса за замърсяването на водите на трансграничните реки, за мониторинга на водите, в това число в граничните райони на Сърбия.

Още един път наблягам значимостта и значимостта на тематиката за съблюдаване на екологичните правила от сръбска страна, за което Министерство на околната среда и водите работи интензивно и поредно.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР