Министърът на националната отбрана на Китай генерал Уей Фънхе посети

...
Министърът на националната отбрана на Китай генерал Уей Фънхе посети
Коментари Харесай

Защо в Техеран пристигна китайският генерал Уей Фънхе

Министърът на националната защита на Китай военачалник Уей Фънхе посети Техеран. Той организира диалози с иранския си сътрудник бригаден военачалник Мохамад Реза Ащиани и с началника на щаба на иранската войска генерал-майор Мохамад Багери и беше признат от президента Ебрахим Раиси.

Според ирански и китайски държавни осведомителни организации, страните са разискали " последните интернационалните и районни събития, разширение на стратегическите връзки и съдействие в региона на защитата и сигурността, както и способи за повишение равнището на взаимоотношение сред въоръжените сили на двете страни ".

Официалните изказвания демонстрират, че Пекин и Техеран са подготвени взаимно да се опълчват на провокациите и да противодействат на рисковете, да пазят взаимните си ползи, както да поддържат районния и световен мир.

Освен това беше особено подчертана готовността за „ интензивно потребление на механизмите на взаимоотношение, поощряване на прагматично съдействие и подкрепяне за повишение равнището на нашите двустранни междуармейски връзки “.

Иранската страна остро разкритикува политиката на Съединени американски щати, като се опълчи на „ стратегическия темперамент на ирано-китайското съдействие “.

Посещението на ръководителя на националната защита на Китай в Иран не е мимолетно събитие. То съдържа всички отличителни белези на изключителност. Първо, визитата се организира в обстановка на внезапно изостряне на връзките в необятния подтекст на връзките Запад-Изток, в чийто епицентър беше украинската рецесия.

Второ, Пекин и Техеран стартират да разкриват някои детайлности от 25-годишното съглашение за партньорство, подписано в Техеран на 27 март 2021 година сред двете страни.

Пекин даде обещание да влага 400 милиарда $ в подмяна на постоянни доставки на нефт. В този смисъл Китай работи самодейно, осъзнавайки, че администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън бърза да подпише нуклеарно съглашение с Иран и да стартира процеса на унищожаване на глобите от него.

Изглежда, че сенчестата причина за визитата на военачалник Уей Фънхе в Техеран е решението с Иран на въпроса за гаранциите за опазване на доставките на ирански нефт, които са нужни за китайската стопанска система.

Но до момента не се приказва за нечовечен антиамерикански съюз сред Пекин и Техеран. Всяка от двете страни играе своя лична игра.

Подобни мисли са подбудени от обстоятелството, че страните водят разговор за стратегическо партньорство на равнище ръководители на ведомствата за външна политика и защита, а не на водачите на двете страни - президента Си Дзинпин и президента Раиси.

Ситуацията, в която се намира Китай през днешния ден, надалеч не отразява тази, в която се намира Русия, само че фундаменталният миг - използването на световни наказания в отговор на военни дейности - кара Пекин да пресметна авансово всички вероятни последствия от евентуален спор с Тайван.

Ето за какво има мощното чувство, че китайските управляващи желаят да се уверят, че при всички сюжети енергийните доставки от Иран ще бъдат непокътнати и Техеран няма да се поддаде на напън, който сигурно ще последва от Съединени американски щати и Запада.

Ако по-рано сходни провокации бяха свързани с дихотомията Русия-Запад, в този момент по линията на борба сред Китай и Съединените щати се появява не по-малко, а може би по-сериозно предизвикателство.

Иран е в сложна позиция: от Запад е притиснат от Съединените щати, от Изток - от бързо възходящия Китай. В такава обстановка пред иранските управляващи поражда обоснован въпрос: в чия орбита да продължат да кръжат?

Китай, несъмнено, схваща, че поддържането на съюз с Иран е единствено на равнище съдействие сред военните ведомства и единствено на двустранна търговия с енергийни запаси. ще бъде мъчно. Така на напред във времето излиза капиталовото съдействие, от което Иран незабавно се нуждае.

Има и разновидности за развиване на съдействието в триъгълника Иран-Китай-Русия. Това, апропо, може да се трансформира в гръбначен фактор за сигурност в Близкия изток и същински предвестител за образуването на многополюсен свят.

Превод: СМ

Статия със знак " ФАЛШИВА НОВИНА " си заслужава да бъде прочетена!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР