Министърът на културата Велислав Минеков е разпоредил пълен одит на

...
Министърът на културата Велислав Минеков е разпоредил пълен одит на
Коментари Харесай

Минеков разпореди пълен одит на НДК, ръководството се оплака от непазарни условия

Министърът на културата Велислав Минеков е разпоредил цялостен одит на Националния замък на културата за последните 5 години.

Според Минеков няколко от етажите, където се обитава централата на ГЕРБ, са " в отпаднало положение ". В тежко положение е и институтът  за паметниците, който е ситуиран там.

" Дадени са от един извънреден правист, който не би трябвало да забравяме - господин Дани Кирилов, създател на конституция, която беше разменена за два плажа на Северното Черноморие ", сподели още министърът на културата.

Съветът на шефовете на НДК разгласи предходната седмица, че загубите на НДК за 10 години възлизат на 9,466 млн. лева - от оперативна активност, и 77 млн. лева - от амортизационни загуби. Преди това министърът на културата Велислав Минеков заяви, че до 1 януари загубата на НДК е 86,5 милиона лв. - за интервала 2017-2020 година.

" В интервала на невижданата и непозната за НДК рецесия, както и за целия културен и конгресен бранш сме подхванали редица дейни ограничения, с които да съхраним активността и чиновниците на НДК. Директните финансови вреди за сдружението от коронавирус рецесията за 2020 година са в размер на 6 млн. лева В осъществяване на Устава на НДК регулярно сме уведомявали за цялостното положение на НДК принципала на сдружението.  Междувременно сме провели редица срещи с държавни структури като “Фонда на фондовете ” и техни капиталови медиатори, Министерството на културата, Министерството на финансите в търсене на решение на спешната обстановка. В Министерството на културата и в Агенцията за обществените предприятия сме входирали проект за развиване на сдружението за интервала 2020 – 2022 година и Кризисен проект към него, в който сме отчели внезапната смяна в пазарната среда, вследствие коронавирус рецесията ", разгласи управлението на Националния замък на културата.

Темата за положението на сдружение е повдигана неведнъж и в медийното и публичното пространство. Според управлението единствената мениджърска опция по време на пандемията е била кандидатстване за оборотен и капиталов заем в размер на 10 млн. лева.от ББР, с които да стабилизират дейността на сдружението и то да бъде защитено от банкрут.

" НДК е комерсиално сдружение, което действа напълно на пазарен принцип при неравностойни пазарни условия. Погрешно е публичното разбиране, че НДК получава средства за своята прехрана, вложения или развиване от страната ", обясниха от НДК.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР