Министърът на културата проф. Велислав Минеков излезе с остра позиция

...
Министърът на културата проф. Велислав Минеков излезе с остра позиция
Коментари Харесай

Минеков с остра критика след пожара в бившето кино „Възраждане“: Поредна жертва на лошото законодателство

Министърът на културата проф. Велислав Минеков излезе с остра позиция във връзка следващото посягане над постройката на бул. „ Христо Ботев “ в столицата -  (театър „ Ренесанс “), със статут на архитектурно-строителен монумент на културата, категория „ за сведение “. Рано тази заран бе подаден сигнал за това, че постройката гори. Сградата, архитектурно-строителен монумент на културата, намираща се на бул. „ Христо Ботев ” № 61, попада в предпазена територия за запазване на недвижимото културно завещание и всички градоустройствени и капиталови планове и претенции за намеси в обекта подлежат на координиране по реда на Закона за културното завещание.

 „ Възмутен съм от това, че за следващ път една прелестна постройка, която носи част от нашата обща история, пада жертва на неприятното законодателство. Още повече, че сходно на Тютюневите хранилища в Пловдив, къщата на Гешов, Захарна фабрика, още доста остарели къщи в историческите елементи освен на София, а в цялата страна, и тук имаме рисков рецидив. Министерството на културата осъжда остро всяко посягане над културното ни завещание. “, уточни министърът на културата проф. Велислав Минеков , който незабавно направи ревизия на мястото на случая. Министърът на културата уточни, че специалистите от подчиненото му ведомство в годините са създали не една инспекция, изготвили са не един протокол с наставления за опазването и на тази постройка, само че резултат няма, тъй като законът явно не е задоволително ефикасен.

„ Още щом се образува идващият парламент, ще насоча вниманието на народните представители към нуждата от незабавна смяна на законодателството. С екипа ми сме подготвили доста оферти за промени и допълнения на разнообразни закони, в това число и на Закона за културното завещание. На безобразията, които се разрешава да се случват с културното ни завещание, би трябвало да се постави край, а притежателите на тези скъпи парченца от нашата история би трябвало да се задължат да носят отговорност. В противоположен случай, заради прекараните години в безхаберие, рискуваме да останем без най-важното – без нашата памет и история “, безапелационен бе министър Минеков. По думите му в никакъв случай не е била потърсена ясна отговорност от притежателите на тези здания – недвижими културни полезности, монументи на културата.

„ Изказвам голяма признателност на пожарникарите, които за следващ път откликнаха толкоз експедитивно и направиха всичко по силите си да понижат вредите от тези злонамерени дейности и от бездействието на притежателите на някогашния спектакъл „ Ренесанс “, показа още министърът на културата проф. Минеков.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР