Министърът на културата, кметът на Пловдив, депутати и пловдивчани са

...
Министърът на културата, кметът на Пловдив, депутати и пловдивчани са
Коментари Харесай

Пловдивската опера продължава да гастролира в собствения си град – хронология на казуса

Министърът на културата, кметът на Пловдив, депутати и пловдивчани са поканени през днешния ден в зала „ Съединение “ на Регионалния исторически музей за поредна полемика по отношение на мъчно проправящата си път концепция за създаване на нова постройка на операта. Ще бъде разисквано и забавянето на ремонта на Концертната зала, за който в бюджета за тази година страната дефинира 10 милиона лв..

„ Смятаме, че пловдивчани би трябвало да получат отговори на въпроса за какво са толкоз тромави институциите “, считат от Фондация „ Дом за Пловдивската опера “, която от 2016 година работи за реализирането на тези два плана.

Пловдивската опера, която през последните години има забележителни триумфи, привличайки за постановките и концертите актьори от международна големина, на процедура гастролира в личния си град . Всъщност Пловдив в никакъв случай не е имал обособена постройка за оперно изкуство , а Концертната зала, където години наред се случваха представленията, от дълго време е затворена. Разрушенията там бяха толкоз огромни, че към този момент имаше заплаха за репетиращите . Така се наложи да бъде употребена сцената на Дома на културата „Борис Христов“. 

Древността подава ръка на съвремието, майтапят се пловдивчани – най-малко през по-топлите месеци може да се употребява и сцената на Античния спектакъл , само че там конкуренцията от претенденти е огромна и е нужно точно дълготрайно обмисляне. 

Фондацията, която сплоти група запалянковци да работят за построяването на Дом за Пловдивската опера, преди месец направи равносметка, че за към 7 години е вложена сташно доста сила, с цел да се придвижи въпреки всичко концепцията напред. 

В края на ноември предходната година беше реализиран най-големият пробив – подписан беше меморандум за съдействие между Общината, Министерството на културата и фондацията „ Дом за Пловдивската опера “.

Тогавашният длъжностен министър Велислав Минеков беше безапелационен, че след многото перипетии към този момент са начертани стъпките, които ще се следват , за да има в последна сметка нова съвременна оперна постройка в Пловдив и тя да бъде сред емблемите на града.  От културното ведомство дадоха обещание 300 000 лева за проектирането на постройка за пловдивската опера.

Кметът Здравко Димитров се ангажира след необятно публично разискване да се избере най-подходящият терен , а от фондацията бяха безапелационни че си слагат амбициозната задача да провеждат набирането на 1/3 та от нужните средства, в това число и от чужбина. 

Междувременно в бюджета за тази година бяха заложени и 10 милиона лв. за ремонта на Концертна зала

Обществениците, които не престават с хъс да работят безплатно за идеята, установяват, че нито е почнал ремонт на залата , тъй като министерството не е оповестило публичната поръчка, нито общината е показала терен за построяването на нова постройка. 

Очаква се на днешната открита и за жителите на Пловдив среща в зала „Съединение“ на Историческия музей да стане ясно, дали все пак са на финала процедурите и има ли късмет действителната работа да стартира най-малко през септември

Повече чуйте в репортажа на Кремена Данева в звуковия файл.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР