Министърът на културата Атанас Атанасов даде противоречив отговор на въпроса

...
Министърът на културата Атанас Атанасов даде противоречив отговор на въпроса
Коментари Харесай

Знае ли министърът на културата колко съветници всъщност има -

Министърът на културата Атанас Атанасов даде спорен отговор на въпроса какъв брой съветници има по време на блиц надзор в парламентарната комисия по просвета и медии.

" Колко са Вашите съветници като министър на културата, тъй като се приказва, че те са 11 души. Вярно ли е това и по какви проблеми Ви поучават? ", попита зам.-председателят на комисията Александър Симов от Българска социалистическа партия.

" Мисля, че са към четирима, може би петима... Някои от тях ги виждам тук, в тази стая, само че не са 11 сигурно. Четири или пет са. Имаме такива хора, които ни поучават по театрални изкуства, такива, които поучават правно и по избрани проблеми, по които са по-запознати, в това число и НДК. Също за музеи и галерии - консултант, и архитектура. Мисля, че това са ", отговори Атанасов.

Подкрепа на думи, само че не и на хартия за Младежкия спектакъл

Ива Митева от " ИТН " помоли министъра на културата да даде ясно мнение по въпроса с намеренията на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) да придобие част от пространства в Младежкия спектакъл " Николай Бинев " в София. По този мотив в понеделник

Ръководството на Младежкия театър твърди, че Министерството на културата не е изпълнило нужните стъпки, с цел да отбрани позицията им - че в тези пространства е планувано основаването на нова сцена за куклени постановки.

От КЕВР обаче настояват, че на 11 февруари 2022 година Младежкият спектакъл е разгласил на уеб страницата си обществена публикация, че провежда търг за отдаване чартърен на два етажа офисни пространства с начална цена 10 700 лв. без Данък добавена стойност на месец.

Ръководството на КЕВР твърди още, че е декларирало предпочитание да наеме тези офиси при същите условия, както последния им наемател преди година. Тъй като и Младежкият спектакъл, и КЕВР са държавни институции, законът планува характерна процедура с присъединяване на Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ).

" Вие казахте, че има съглашение сред театъра и КЕВР, а такова няма, и към днешна дата няма ", сподели Митева на Атанасов и го прикани да обясни мнението на МК по въпроса. 

" Становището от МК се състои в две елементи. Едното е от “Дирекция театрални изкуства и художествено обучение ”, където ясно заявяваме, че не е отпаднала нуждата на пространството. А другото е становище-писмо, в което споделяме, че с цел да придвижим въпроса, ни е потребност поддръжка от Младежкия театър. Не виждам спор ", отговори министърът на културата, без да обясни дали КЕВР има съглашение с театъра. 

Атанасов съобщи, че е бил сюрпризиран да види, че митингът се е оповестил в поддръжка на театралните пространства. " Не знам за какво някой мисли, че те са застрашени, никой няма желание да затваря културни пространства. И за НДК много хора се тормозят, че има ползи, които желаят да го разпарчетосат... Няма подобен спор - всички поддържаме Младежкия спектакъл! ", каза той.

Митева продължи да упорства за документално мнение от министъра. " Министерство на регионалното развитие са копирани в писмото, което сме пратили към Младежкия спектакъл. Не знам какво мнение имате поради, да си потегли ли от съвещанието, с цел да изисквам мнение, не разбирам? ", попита Атанасов.

" Става дума за документално мнение, в което да кажете това, което преди малко ми казахте. Разбирам, че подкрепяте театъра, само че дано го подкрепим с документи, не само с думи ", отговори Ива Митева. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР