Министърът на икономиката на Аржентина Серхио Маса се противопостави на

...
Министърът на икономиката на Аржентина Серхио Маса се противопостави на
Коментари Харесай

Президентски избори в Аржентина: Хавиер Милей и Серхио Маса отиват на втори тур

Министърът на стопанската система на Аржентина Серхио Маса се опълчи на упованията, като завоюва повече от 36% от гласовете на президентските избори в неделя, което го изправя на балотаж с крайнодесния претендент Хавиер Милей , оповестява “BBC ”.

При множеството преброени бюлетини нито един претендент не е получил повече от 45% от гласовете – прагът, с цел да бъде определен. Много анкетьори имаха вяра, че гласоподавателите ще санкционират Маса за това, че управлява финансовата рецесия, а инфлацията в Аржентина приближава 140%.

Фаворитът Милей водеше в изследванията преди вота. Той получи 30% от гласовете , което беше надминато от левия му противник. Аржентинците ще би трябвало да избират сред двамата в следващ тур, плануван за 19 ноември .

Според локалните медии изборната интензивност на вота в неделя е била 74%. Проучванията преди изборите в Аржентина са известни като неточни и не съумяха да предскажат възхода на Милей на първичните избори през август.

Аржентина стана очевидец на повишаване на поддръжката към крайнодесния политик, който даде обещание да отстрани централната банка и да размени аржентинското песо с щатския $ . Освен че даде обещание смяна в икономическата политика, Милей води акция за понижаване на държавните служби , като съгласно него този ход ще сведе до най-малко бюрокрацията в държавното управление.

Настоящият министър на стопанската система Маса и някогашният министър на сигурността Патриша Булрич бяха главните съперници на Милей преди гласуването в неделя. Двойката са двама огромни играчи от обичайна коалиция на Аржентина . Маса концентрира огромна част от акцията си в отбрана на обществените и трудови полезности на перонисткото придвижване. 51-годишният политик настоя, че ограниченията за икономии , признати от неговото държавно управление, са резултат от дълга към МВФ, насъбран от предходната дясноцентристка администрация.

Частичното броене допуска, че 23,8% от гласовете са отишли за дясната претендентка за президентския пост Булрич, която даде обещание да възвърне реда в страната . Тя беше министър на сигурността сред 2015 година и 2019 година по време на дясноцентристкото управление на Буенос Айрес. Обръщайки се към поддръжниците си след провалянето си, Булрич удостовери, че „ популизмът е навредил на страната . Във връзка с представянето на Маса тя разяснява:

„ Няма да поздравя този, който се връща на власт, който е бил част от най-лошото държавно управление в историята на Аржентина. “

След тримата претенденти бяха политиците Хуан Шиарети и Мириам Брегман.

Този неочакван поврат слага Маса преди всичко , макар догатките на доста хора, че Милей ще бъде звездата на шоуто. Непредвидимите резултати в този момент значат неустановеност за още четири седмици до балотажа на 19 ноември – в сложен миг за стопанската система. Това, което наподобява несъмнено обаче, е, че който и да завоюва президентските избори, ще има голяма работа в ръцете си: да завоюва страна, преситена от политика, която е цялостна с хора, които обезверено желаят животът им да се усъвършенства .

От своя страна Милей съобщи пред поддръжниците си, че са били очевидци на „ най-важните избори през последните 100 години , добавяйки, че вотът в неделя е бил „ исторически “, тъй като „ аржентинците са дали своят вот за смяна .

„ Статуквото е пагубно, само че за доста аржентинци цената, която би трябвало да платят за икономическата промяна, явно е прекомерно висока “ , разяснява Бенджамин Гедан от Wilson Center, мозъчен концерн във Вашингтон.

В отговор на резултатите от изборите Гедан посочи пред “BBC ”, че аржентинците са страдали доста през последните години. Ръководителят на плана на Wilson Center в Аржентина добави, че разноските за промени в основна инфраструктура, като рейсове и природен газ, не са привлекателни за доста гласоподаватели.

Проучванията преди гласуването в неделя допускаха, че президентската конкуренция в действителност може да стигне до балотаж . За да завоюва безапелационен претендент на първия тур, той би трябвало да завоюва повече от 45% от гласовете – или 40% плюс марж от 10-процентни пункта по отношение на най-близкия противник.

Освен че избираха своя нов президент и вицепрезидент, аржентинците дадоха гласа си и за 130 нови представители за долната камара на Конгреса, която има 257 членове, и 24 нови сенатори за 72-членната горна камара.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР