Министърът на икономиката Корнелия Нинова възложи миналата седмица на КЗП

...
Министърът на икономиката Корнелия Нинова възложи миналата седмица на КЗП
Коментари Харесай

Ще наказават търговци, които използват антикризисните мерки, за да изкарват печалба

Министърът на стопанската система Корнелия Нинова разпореди предходната седмица на КЗП и Комисията за стоковите тържища и борси разработване на методика за мониторинг върху резултата от антикризисните ограничения и по-строг надзор. Това са извънредно значими моменти, тъй като самото въвеждане на ограниченията не значи, че те ще работят, в случай че няма ефикасен надзор на институциите или знаци, които да мерят резултата върху покупателната дарба на жителите. Това съобщи в студиото на Българска национална телевизия " Денят стартира " Димитър Маргаритов, който в последните 7 години беше ръководител на КЗП, а от дни е зам.-министър на стопанската система.



В идващите дни редом с правенето на съответните текстове, с които ще бъдат въведени ограниченията, би трябвало да се изработят и съответните механизми за надзор и мониторинг на тези ограничения.

Механизмите за надзор, които и в този момент съществуват, дават своя резултат, с цел да не се стига до шоково повишаване на цените от първа нужда. Примерите са два - при опитите от предишните месеци да бъдат вдигнати цените на горивата и олиото, намесата на контролните органи сподели, е сходни опити могат да бъдат пресечени.

Според Маргаритов наред с тези механизми би трябвало да се търсят изключителни и краткотрайни спомагателни механизми за надзор, които да въздействат върху ценообразуването на избрани групи артикули, върху които ще има облекчение.

Например за мярката с понижението от 25 стотинки на литър на бензиностанциите, в случай че се види, че в границите на дни или часове горивата всеобщо нарастват с 25 стотинки, значи че би трябвало органът, който управлява съответния пазар да се намеси и да откри дали няма съгласувани практики във връзка с този бизнес да се вдигнат цените внезапно по размер, която страната е планувала за хората, а тези пари да отидат в джоба на търговеца.

В хода на използване на ограниченията може да се вкарат в допълнение такива механизми, безапелационен е Маргаритов. Той счита, че има способи, при които може да бъде открито дали избрани търговци не злоупотребяват със обстановката и няма да злоупотребяват с спомагателната финансова поддръжка, която страната им дава, с цел да изкарат облаги на гърба на хората.

Надявам се, че ще успеем да държим нещата под надзор, когато в съгласие с всички институции се упражнява засилена контролна активност, сподели новият зам.-министър на стопанската система.

Според него има осъдени за нелоялни търговски практики за недоставените по-евтини артикули, рекламирани на промоция или оповестяване на цени, което не е осъществено по отношение на закона.

Напомни, че ще има и други осъдени и че от събота глобата за нелоялна комерсиална процедура е станала от 30 000 на 50 000 лв., а Комисия за защита на конкуренцията има глоба от 2% от оборота за предходната година.

Ако в няколко случая, стига такива да бъдат открити и се приложат тези оптимални наказания, това ще подейства възпиращо на търговците, които се изкушават да употребяват средствата, вложени в антикризисните ограничения за лично благополучие, заключи Маргаритов.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР